Nepříhlášený uživatel

1. Speedway rally report

ilustrativní fotografie
12.července 2015

1. Speedway rally report

Pořadatelé nejstaršího šampionátu v RC Rally v ČR se snaží neusnout na vavřínech a přeplněných startovních listinách a připravují pro jezdce vždy něco nového. V letošním roce to byla změna umístění Valašské zimy, velký halový závod Euronics rally a úplně nová rally - Speedway na plochodrážním okruhu v Březolupech. Díky místnímu AMK se podařilo zapůjčit jak celou plochou dráhu, tak celý servisní areál a protože 230V, občerstvení, vzduch a další drobnosti nikdy na závodech Intercupu nechybí, mohla 1.Speedway rally v sobotu 14.7.2015 započít.

V pátečním podvečeru došlo k nakreslení tratí na šotolinové části okruhu. Podklad by velmi pevný s pohyblivou vrstvou volné šotoliny, která se ale po prvním průjezdu vždy vyhrnula na vnější stranu zatáček. Proto už v sobotu po shakedownu bylo jasné, že vyhraje ten, kdo umí své auto vodit přesně - nezapadat do vnějších vyhrabaných vrstev - a zároveň dostatečně rychle, neboť tratě byly spíše rychlejšího charakteru bez "hrabí". I přes to si ale jezdci pochvalovali vytýčení tratí. Přestože byly dlouhé, auto se dalo vodit bez zadýchání. 

ilustrativní fotografie Hned v první rychlostní zkoušce nenechal nikoho na pochybách, že se dobře vyspal Víťa Kutal. Naložil "zbytku" světa více jak deset sekund a usídlil se na špičce pořadí. Za ním na druhém místě překvapivě protnul fotobuňku mladík s jen malými zkušenostmi z Intercupu - Filip Kopecký. Na třetím místě dojel matador Martin Mudřík. I přesto, že délka RZ 3:35 a více, napovídala pro velké rozdíly, opak byl pravdou. Na dalších místech byli jezdci s velmi malými rozestupy a tak jen Víťa si jel svou "ligu". Navíc si v Intercupu začínají zvykat, že v první dvacítce byla rovná polovina juniorů. Tito mladí jezdci neustále zrychlují a na takto dlouhých tratích starší "nestíhají". Třetím juniorem v pořadí za Víťou a Filipem byl šestý Tomáš Mudřík. Kromě kategorie Historik - kteří mají předepsané pneu RallyBlock bez úpravy - jeli všichni jezdci v popředí různě upravované rallyblocky a tak tentokrát pneu mnoho zpočátku nerozhodovaly a Historici se drželi v popředí. Celkové pátý David Kubeš, před osmým Romanem Kalíkem a desátým Jirkou Martínkem. Překvapením byla pomalejší jízda Pavla Košíčka. Tvrdý terén s šotolinou tentokrát jeho Škodě Felicii nesvědčil a i přesto, že vedl kategorii F2 - vozidel s pohonem jedné nápravy, byl celkově až jedenáctý. V ženách neměla Marie Jandoušová tentokrát konkurenci. Její dvě malé soupeřky Karolínka a Danielka - o polovinu menší a také o více jak polovinu mladší se teprve zaučují a tak Marie celkově 19. jela "vlastní" soutěž. Hned na první RZ dostává VP za problémy s transmisemi jediná "zadokolka" v závodě - Petr Sekula.

V následujících zkouškách začíná Martin Mudřík více tlačit, jezdí jen o sekundu horší časy než Víťa. Filip po první RZ lehce zpomaluje a postupně se propadá pořadím níže. Ve třetí RZ se probouzí Pepíno Jandouš a zajíždí dva čtvrté časy absolutně, také jeho bratranec Marek se dere do popředí a jezdí časy kolem první desítky. Na vyčištěné trati začínají Historici více ztrácet a v celkovém pořadí se daří už jen Romanovi Kalíkovi. V polovině závodu je na čele Vǐťa Kutal s 15 sekundovým náskokem před Martinem Mudříkem. O třetí místo se perou Filip Kopecký a Josef Jandouš. Za nimi Roman Kalík drží za zády vítěze HSF Rally Tomáše Mikla, kterému se na rovině mnoho nedaří a je vidět, že nejede své tempo. Na sedmé místo se už propracovala první F2 - Pavel Košíček, pro kterého je to ale nejvyšší umístnění a v dalších zkouškách už jen klesá celkovým pořadím níže.

ilustrativní fotografie V šesté RZ se propadá Martin Mudřík - dojíždí dvacátý se ztrátou 39 sekund na vítěze - v průběhu RZ mu upadlo přední kolo a tak tento slovutný technik nastavující a upravující auta početné ekipě soupeřů u svého auta zapomíná na kontroly matic u kol. V celkovém pořadí to znamená až páté místo. Toho využívá Vǐťa, který už může jet na čele závodu s 42.sekundovým náskokem před Josef Jandoušem a Filipem Kopeckým, kterému asi nesvědčí délka zkoušek a postupně zpomaluje. Na čtvrtém místě je Roman Kalík. V poklidu na šestém místě jede Tomáš Mikl, má už 24.sekundový náskok na druhého historika Davida Kubeše, který se naopak musí otáčet před zrychlujícím Josefem Jandoušem juniorem. Hned za ním se drží další junior Tomáš Mudřík a dále pak předokolka Pavla Košíčka. Zbývají poslední dvě nejdelší rychlostní zkoušky, kombinující celou trať včetně dvou nakreslených "speedway" okruhů na jejích cípech.

Předposlední RZ vyhrává Martin Mudřík - snaží se dotáhnout ztrátu z předcházejících technických problémů. Dostává se už na třetí místo před Filipa Kopeckého. Pořadím klesají oba historici, Romana Kalíka pojíždí Tomáš Mikl, Davida Kubeše oba junioři Josef Jandouš jun. a Tomáš Mudřík. Závěrečnou RZ vyhrává opět Víťa a tím si zajišťuje vítězství v 1.Speedway rally. 53.sekund za ním, jen o 3 desetiny sekundy před třetím dojíždí ve svém historickém úspěchu Josef Jandouš. Udržel za sebou třetího Martina Mudříka. Historiky vyhrává čtvrtý celkově Roman Kalík, který si na závěr opět prohodil pozici s pátým Tomášem Miklem. Skvělé je šesté místo nováčka Filipa Kopeckého (druhý junior), před sedmým Josef Jandoušem jun. (třetí junior) a Tomášem Mudříkem. Na devátém místě dojíždí druhý "historik" David Kubeš a desátý, třetí z této kategorie Jirka Martínek. Kategorii F2 opanoval i přes závěrečné problémy celkově 14tý Pavel Košíček před dvacátým Staňou Dalajkou a dvacátýmsedmým Romanem Seifertem. V poslední zkoušce dochází "šťáva" ve voze doposud prvního superjuniora Jakuba Mudříka, musí opravovat vůz na trati s pomocí techniků a propadá se na druhé místo v kategorii za Petr Touška juniora. Třetím v těchto nejmenších nadějích je Milan Kadlečík. Ženskou kategorii vyhrává už zmíněná Marie Jandoušová, celkově 18tá, před Danielkou Miklovou a Karolínkou Kalíkovou. Cíle se nedočkali dva jezdci Ondřej Dočkal a Michal Hájek. ilustrativní fotografie

I přes menší účast vlivem posunu původního termínu a dovolených se 1.Speedway rally Březolupy velmi vydařila. Areál místního AMK je jako stvořený pro pořádné závody a hned první ročníkem šlape na paty vyhlášeným soutěžím. Délka zkoušek, zastřešené depo, možnost parkingu v místě, občerstvení i velká podpora od AMK to vše dělá z tohoto závodu jednoznačně největší překvapení celého letošního šampionátu Intercup Zlín.



Jandouš Josef



Fotogalerie od Ondry Záruby

1. SPEEDWAY rally - video od Romana Seiferta

1. SPEEDWAY rally - video od  Davida Kubeše

Reportážní video z 1. SPEEDWAY rally od regionální televize

1. SPEEDWAY rally - fotografie od Tomáše Mikla

1. SPEEDWAY rally - fotogalerie od Honzy Suchánka

1.SPEEDWAY rally - fotogalerie od Petra Sekuly



Rozhovory s jezdci po skončení závodu

1. Kutal Vít - Tenhle závod se mi opravdu líbil. Tratě byly super,délka byla akorát. Super poježdění. Pěkné ceny. I po nějakých problémech jsem vyhrál,takže spokojenost.

2. Jandouš Josef - Zázrak.... co víc říci. Před každou soutěží si říkám, že se začnu připravovat dříve, potrénuji, auto nastavím... a pokaždé je to stejné. Večer před závodem dobiju baterky a nahážu věci do auta. Zvláště pak, když čekávám na "hořké" dárky od pivovaru Hrádek, které vozí sládek až pozdě večer. I tentokrát to bylo stejné. V pátek večer jsem nakreslil tratě, snažil jsme se, abych nedostal, že byly příliš rychlé, nebo příliš zařezané, no nějak jsem to nakreslil. A pak jsem ještě musel na školení... Po půlnoci přišel domů a ráno vyrazil na závod. To jak jelo auto - za to můžu děkovat jen Martinovi Mudříkovi a to jak fungovali ruce, zázrak. A vím jistě, že se to už opakovat nebude. Skvěle jsem si zazávodil. Jel jsem vlastně pořád stejně, skoro bez chyb. Jen v sedmé RZ jsem měl jednu malou a jednu velkou krizovku, když mi na konci "speedway" okruhu ustřelilo auto až do trávy, ale skvěle nastavené se dokázalo rychle vyhrabat a svého servismana jsem udržel za sebou.

Děkuji všem, kteří přijeli a užili si závodu. A děkuji i AMK Březolupy, areál je pro závody skvělý.

3. Mudřík Martin - Hezký závod.Plochodrážní stadion je idealní místo pro pořadatele.Zázemí je opravdu luxusní.Lokalitu jsme napoprvé zařadili do kalendáře hned na ostro bez zkušebního závodu.A myslím, že nám tento risk vyšel.Tratě byly atraktivní, hodně uklouzané.Délka tak akorát a hlavně pro mě malo běhavé.Tak jsem v pár vložkách stíhat i Víťu, který jel hodně rychle.Hned od startu jsem nasadil křížkované bloky a tato volba se osvědčila.V šesté RZ jsem měl technický problém, ztratil jsem přední kolo a nechal tam 40 vteřin a propadl se na páté místo.V posledních dvou  RZ jsem si ještě pěkně zazávodil a téměř se vrátil na druhé místo.V cíli mě dělilo od Pepy, který odjel životní závod 0.3 sec.

4. Kalík Roman - 1. seedwayrally, byl povedený závod, jenže po první RZ jsem z tohoto závodu neměl dobrý pocit, nemohl jsem se dostat do rytmu. Ale od druhé Rz jsem si zvykl na podklad a dostal se do správného rytmu a z toho je výborná bramborová v celkovém pořadí a 1 místo v kategorii historic.Tratě byly perfektní a zázemí taktéž, velká pochvala pro pořadatele.

5. Mikl Tomáš - Tento rok je každý závod úplně jiný a tomu odpovídají i moje výsledky. Zkusil jsem na první rz jiné gumy než jeli všichni ostatní, ale to byla chyba. Časy v prvních dvou rz nebyly dobré a k tomu problémy s kamínky v kolech. Od  třetí rz jsem dal Bloky a hned to bylo na časech vidět. Tato trať seděla většině jezdcům a díky tomu bylo pořadí v závodě hodně vyrovnané. V závěru závodu parádní souboj s Romanem a Filipem o 4 místo. Poslední rz rozhodla, gratulace Romanovi k čtvrtému místu. Lokalita a tratě super, zázemí, jídlo, servis, vše jak má být.

12. Jandouš Marek - Tato rally se mi jevila jako velká výzva a mým cílem bylo zajet tak kolem 20. místa. Po první erzetě jsem byl nadšený, takový výsledek abych řekl pravdu nikdo nečekal. Po odjetí druhé erzety jsem si začal dělat velké cíle do top 10 ale to se mi bohužel nepodařilo. Se svým 12. místem jsem nad míru spokojen a doufám že se mi tak bude dařit po zbytek sezóny. Chtěl bych poděkovat hlavně pořadatelům za velice krásně připravenou rally a taky za velkou konkurenci na trati.

20. Dalajka Stanislav - Nejprve bych chtěl poděkovat za skvělou soutěž s tradičně dobrou organizací a skvělými tratěmi. Povrch této soutěže mi hodně seděl. V 1.RZ jsem zajel solidně a k mému překvapení to stačilo na 2.příčku ve 2WD , své umístění jsem v průběhu držel a lehce navyšoval náskok , což bylo pozděj ovlivněno i přiděleným časem pro Romana. Posledních pár dlouhých RZ jsem už jel na jistotu. V celkovém pořadí mé umístění bylo taky dobré, ale to přisuzuji slabší konkurenci než na některých jiných soutěžích. Už teď se těším do Nedachlebic, kde zkusím své umístění obhájit.

27. Seifert Roman - Organizátor si připravil krásnou, ale těžkou soutěž. Výsledek pro nás byl hodně špatný, ještě že byla malá konkurence :-) V každé rz nás doprovázeli tech. problémy, min. 5x jsme museli stát, kamínky v kolech plus v řízení. Pak následoval nucený příděl času. A bylo po závodění. Jinak supr závody, zázemí ,pivo, jidlo na jedničku. Teď jen udělat video;-)

32. Bardoděj Lukáš - Trat´ byla skvělá. Já miluji povrchy kde to klouže a tato rally odpovídala mým představám.

Úvod| Články| Kalendář| Výsledky| Klasifikace| Galerie| Jezdci| Teamy| Pravidla| Historie| Odkazy| Bazar| IZ, spolek.| Kontakt
Intercup logoAll Rights reserved. Unauthorized use of content without written permission is strictly prohibited. Designed by INUA © 2010 INUA s.r.o