Nepříhlášený uživatel

1.EURONICS rally report

ilustrativní fotografie
28.ledna 2015

1.EURONICS rally report

Úvodní slovo nejstaršího RC Rally šampionátu v České republice - Intercup ® Zlín - patřilo 1.Euronics rally v sportovní hale Novesta. Díky sponzorovi - Z STUDIO Zlín - byla hala otevřená od časných ranních hodin a tak začalo vyznačování tratí už po sedmé hodině. Díky pomoci většiny účastníků závodu byly dvě rychlostní zkoušky postaveny za cca 80 minut, takže se mohlo začít velmi brzy závodit.

První rychlostní zkouška na hlavní ploše haly byla odstartována v 9:31. Od počátku bylo jasné, že zde bude mimo šikovných rukou rozhodovat i nastavení auta a pneumatiky. Skoro všichni v popředí jeli na MiniPinech různých výrobců. Pokud však jezdci chtěli pomýšlet na lepší výsledek, museli se orientovat jen na výrobce Schumacher.

Hned v úvodu se nejlépe trefil do nastavení Víťa Kutal a "až" 23 setin za ním dojel Petr Pavlát. Na třetím místě se trošku překvapivě objevil Pepa Pekař. V juniorech samozřejmě vedl Víťa před Sašou Řezníčkem (celkově 10) a Tomášem Mudříkem (12). Dámský pohár rozjela skvělým časem (celkově 17) Martina Pekařová a v historicích kraloval David Kubeš (21). Pro některé bylo překvapující osmé místo Pavla Košíčka se Škodou Felicia, tedy autem kategorie F2. Hned při první RZ si pro své soupeře připravují dárky v podobě 10sekundového náskoku za penalizaci Tomáš Mudřík, Josef Jandouš st. a Martin Pospíšil. Čas volného průjezdu dostává Petr Bábek. Úvodní palubovka však měla pokračování v RZ2, která se jela úplně stejně. Opět se stala kořistí Víti Kutala před Petrem Pavlátem a tentokrát Davidem Čechem. Po této rz se přecházelo na horní část haly, kde byla vyznačena další rychlostní zkouška, tentokrát na hladké dlažbě a tartanu.

ilustrativní fotografie Tak jak vyhovovala palubovka Víťovi, tak naopak zde dvakrát zvítězil Petr Pavlát a v průběžném pořadí po čtyřech RZ si vybudoval 3 sekundový náskok. Třetí už s odstupem 10 sekundy byl v klidných vodách David Čech. O čtvrté a páté místo bojovali ve vteřině týmoví kolegové - Martin Mudřík a Tomáš Mikl. Další dva z jednoho týmu je následovali. Pepa Pekař a Lukáš Zámečník. Na "předplaceném" osmém místě se držel s "F2" Pavel Košíček a desítku uzavírali Jandouši v pořadí starší a mladší. Volný průjezd si vybírá Michael Divílek.

Po obědové pauze se trať závodu vrací zpět dolů na hlavní palubovku a situace na prvním místě se opět otáčí. V páté RZ vítězí Vít Kutal před Davidem Čechem a Petrem Pavlátem. Do popředí se dere mládí. Tomáš Mudřík dojíždí osmý a posunuje se už na jedenácté místo celkově. Martin Pospíšil, v RZ devátý, je celkově už v bodované desítce. Největší překvapení však nastává po změření času Marušky Jandoušové. Ta před startem zkoušky přezouvá z CZ MiniPin na značku Schumacher, tyto pneu na jejím autě fungují výborně. Desáté místo v rz a nejlepší čas z rodinného klanu. Zároveň se díky problémům Martiny Pekařové dostává do čela dámského poháru s dostatečným náskokem. Pavel Košíček v F2 se tentokrát musel před mládím sklonit a zajel jen 12té místo, ale jeho náskok před pronásledovateli ve skupině je už značný. Historikům vládne David Kubeš. Po druhém VP končí v závodě Michael Divílek

ilustrativní fotografie I RZ s čísly 6 a 7 se jedou na palubovce. Své kvality potvrzuje Marie Jandoušová opět skvělými časy. Dvě 11tá místa celkově a velký posun pořadím vpřed. Ale daří se i jiným. Petr Pavlát konečně vyhrává 6RZ na palubovce, v další mu to ale Víťa zase vrací a dostává se po RZ7 na první místo celkově. Opět ale o minimální rozdíl 16 setin sekundy před Petrem. Druhý návštěvník z čech - David Čech je se ztrátou 22 sekund pevně usazen na třetím místě. Poté jsou oba týmové souboje. 4.a 5.místo okupují jezdci Grifone - Tomáš Mikl a Martin Mudřík. 6.a 7. místo jezdci Redbulu - Josef Pekař a Lukáš Zámečník. Na osmém místě pevně "sedí" Pavel Košíček a na poslední bodovaná místa se derou další junioři. Nedaří se naopak Pepínovi Jandoušovi, který se po chybě v RZ 5, špatné volbě pneumatik v RZ 6 a pomalé výměně a pozdnímu startu do RZ7 propadá pořadím hodně dolů.


Závěrečné RZ na ochozu za vydatného povzbuzování diváky vyhrává opět Petr a dostává se tak na první místo před Vítka. Třetí místo si udržel David Čech. Čtvrtý končí Tomáš Mikl před týmovým Martinem Mudříkem. Šestý Pepa Pekař poráží týmového Lukáše Zámečníka. Vítězem kategorie vozidel s poháněnou jednou nápravou je Pavel Košíček - celkově osmý. Předváděl jízdu na hranici možností a jeho Felicie je v obdivném hledáčku všech předních týmů tabulky. Na poslední rychlostní zkoušce předjíždí druhý junior Martin Pospíšil Josefa Jandouše sen. a prohazují si tak pozice na 9tém a 10tém místě. Hned za body končí třetí junior Tomáš Mudřík. Daleko za Pavlem Košíčkem je druhá dvoukolka - Pepa Vacek a jeho Trabant 601 (celkově 18). Poráží i druhou Felicii od Patriotů řízenou Romanem Seifertem (21). Dívčí kategorii vyhrává Marie Jandoušová (17) před Martinou Pekařovou (34) a Sabinkou Suchánkovou (41). Historiky poprvé vyhrává David Kubeš (21) před Michalem Holínkem (28) a Jirkou Martínkem (29). V nové kategorii pro nejmenší - superjunior vyhrává po velké bitvě Jakub Mudřík (38), který v poslední RZ poráží Toma Piknera jun. (39) a třetí končí Pavel Maštalíř.

Díky všem, kteří pomáhali stavět i bourat tratě se 1.Euronics rally v hale Novesty. Vše se podařilo na výbornou. Bez požadavků na počasí, v teple haly se díky sponzorovi - Z STUDIO - odjelo celkem devět dlouhých rychlostních zkoušek a celkový čas prvního 22:46 vydá za pěkný závod. Nejednalo se tedy o žádný sprint, ale o opravdovou rally. Vždyť nejmladší účastnice Danielka Miklová běhala po hale více jak 50 minut. A to mnohdy nejen že dojížděla běžkyni před sebou, ale začala pojíždět i mnohem starší kluky.
Za pořadatele závodu bychom chtěli ještě jednou poděkovat všem, kteří pomáhali.

Josef Jandouš


1.EURONICS rally video od Romana Seiferta
1. EURONICS rally video od Davida Kubeše
1. EURONICS rally fotky od Honzy Suchánka
1. EURONICS rally fotky od Josefa Vacka
1. EURONICS rally fotky od Pavla Košíčka
1.EURONICS rally fotky od Tomáše Mikla

Rozhovory s jezdci po skončení závodu

1. Pavlát Petr
První RC rally v letošním roce dopadla nad moje očekávání. Vzhledem k tomu, že letos nemám Intercup mezi svými prioritními seriály a mám doma rozdělaných několik Tamiyí různých koncepcí na sezonu 2015, složil jsem dohromady svého X-RAYe vyměnil pastorek za větší a vyrazil jen s minimem techniky a náhradních dílů. Cestou to vypadalo, že silničáři již připravili svoje pluhy na letní sezonu, protože od Vysokého Mýta ležela na silnici spousta čerstvého rozbředlého sněhu a pluhy nikde, takže jsme se klouzali ještě dřív než jsme dorazili do haly. Prostory haly byly super a pro naše závody ideální. Mé obavy z prohlídky trati, kde bylo v dolní části hodně rovných rychlých úseků se naštěstí rozptýlily hned po RZ1, kde jsem zaostal za prvním Vítkem Kutalem jen o 2 desetiny. Navíc RZ3 a 4 byly technické a jeho drobný náskok z prvních dvou RZ se mi podařilo zlikvidovat již na RZ3. Třetí David Čech už ztrácel více než 10 sekund a tak jsem se soustředil jen na souboj s Vítkem, který byl velmi vyrovnaný. RZ5-7 se odehrávaly opět na ploše haly, kde byla trať širší a jezdilo se více rychle a bokem a to více sedělo Vítkovi. RZ5 po obědě jsem pojal trochu líně a Vítek se ke mně opět přiblížil. Proto jsem se v RZ6 hecnul a makal za tím co to šlo, protože být vždy za autem přináší cenné desetinky a podařilo se vyhrát RZ6, což bylo pro další vývoj velmi důležité. V RZ7 jsem se sice již nedokázal tolik soustředit, ale výsledkem bylo, že před posledními dvěma RZtami byl přede mnou Vítek o pouhých 16 setin sekundy. Na technických tratích posledních dvou RZ jsem si věřil, protože jsem svůj X-RAY naučil po vzoru Tamiye neskutečně zatáčet, což je v úzkých partiích velká výhoda. Po RZ8 jsem se opět vrátil do čela o 2 sekundy a náskok jsem udržel i na poslední RZ. Shrnutí na závěr – supr hala, nádherný souboj do poslední RZ, výborné zázemí (k obědu luxusní panenka s hříbkovou omáčkou J), dobré pivo a fajn lidi – co víc si přát v neděli 25. ledna? Jó a abych nezapomněl – rychle mi vraťte tu prioritu „A“ co jste mi před třemi měsíci sebrali, neb do starého železa ještě nechci!

4. Mikl Tomáš
Skvělý závod, zábavná dlouhá rz na parketách, ochoz s dvojím povrchem, super svezení a parádní prostory pro závody na parketách. Před závodem jsem to chtěl zkusit na bednu, ale po celý závod mi něco chybělo, abych kluky před sebou dohnal. Na každé rz podobná ztráta, pro příště to bude chtít doladit nastavení auta. Můj nejlepší vstup do rc sezóny, jsem spokojen s výsledkem, teď to jen potvrdit a zkusit bojovat o přední příčky v letošní sezóně. Přes zimu odešel Petr a tak manager týmu angažoval Tomáše z juniorky Grifone a i díky němu jsme dokázali první soutěž vyhrát týmově, super výsledek v nové sestavě. Velkou radost mi pak udělala i Danielka, každým závodem se zlepšuje a její ztráta na soupeře se stále změnšuje, dokázala v rz na ochoze zajet super časy, takže to letos na klasických rz bude zábava sledovat jak se jí bude dařit.

5. Mudřík Martin
Jet v zimě v hale Euronics byl jen takový hec u piva.Všichni se tomu zasmáli a hodili to za hlavu.Některým to ale vrtalo v hlavě a díky Ondrovi Zárubovi a jeho firmě Z STUDIO jsme se o tom začali bavit zcela reálně.A pokud Ondra do něčeho jde,tak se to povede.V prosinci jsme si halu vyzkoušeli nanečisto,osahali si prostředí.Teď v lednu už byli o něco chytřejší a myslím,že se závod celkem povedl.Místa na tratě bylo dost.Problém je jen v dostatečném množství vytyčovacích prvků.A ty jsme pokryli z vlastních zdrojů.Podařilo se také dostatečně motivovat přihlášené závodníky,aby pomohli při stavbě tratě.Pod dohledem traťového komisaře Jožky Pekaře a Pepy Jandouše a za pomoci všech závodníků se podařilo tratě postavit v rekordním čase.Byla to vlastně taková zkouška,jak na tom Intercup je.Obstáli jsme velmi dobře,a to je pro mne to nejpozitivnější z celého závodu.

11. Mudřík Tomáš
Byly to moc hezké závody.Konečně jsem jel v Grifone.Je to nejlepší team a taky je to stáj mého taťky.Jezdím už pět let, ale s takovou soutěží jsem se ještě nesetkal.Nejvíc se mně líbila stěna smrti.Měl jsem cíl získat celkové body,ale nepovedlo se.Skončil jsem jedenáctý,ale i tak to byl pěkný výsledek, týmoví kolegové mě pochválili.

22. Žaludek Ivo
Rally byla skvělá, ještě přehlednější a lepší tratě než minule. Trochu ztráta na pneu, ale i tak skvělý výsledek.

28. Holínek Michal
Původně jsem na tento závod nechtěl ani jet, ale ukecal mě týmový kolega David Kubeš a tak jsem se na poslední chvíli přihlásil. Hned od začátku jsem si říkal, že se jdu spíše pobavit a nějaký výsledek ani neřeším. Jelo se mi naprosto dobře a po první RZ jsem si říkal, že je jasné jaké pořadí v naší skupině bude. Další vývoj byl pro mě hrozným překvapením a velmi mě to bavilo sledovat. Souboj s jezdci Martínek a Kalík byl fajn až do konce a nikdo si nebyl jistý výsledkem. Na posledních dvou RZ se vše otočilo a dojel jsem ve skupině na druhém místě, což je pro mě super výsledek. Nemám co jiného říct než veliká spokojenost.

32. Dalajka Stanislav
Jsem spokojen s organizací a tratěmi, možná trať na ploše mohla být zavřenější, protože zavřené a užší tratě mi sedí trochu víc. Má pozice do dalších závodů není sice nic moc, ale tady dost rozhodovali pneumatiky a na Valašce už může být všechno jinak.

38. Mudřík Jakub
Na závodech v hale jsem soutěžil s Tomem Piknerem.V poslední erzet jsem jel podle Jiřího Sedláře a vyhrál jsem.Je to můj oblíbený závodník.Jel jsem na Schumachrech.Vyhrál jsem nový angličák a pohár.
Úvod| Články| Kalendář| Výsledky| Klasifikace| Galerie| Jezdci| Teamy| Pravidla| Historie| Odkazy| Bazar| IZ, spolek.| Kontakt
Intercup logoAll Rights reserved. Unauthorized use of content without written permission is strictly prohibited. Designed by INUA © 2010 INUA s.r.o