Nepříhlášený uživatel

12. Jump rally report

ilustrativní fotografie
26.července 2015

12. Jump rally report

Závody jezdcům zústavají v paměti buď tratí, její obtížností a jednou či více skvělými rychlostními zkouškami, nebo prostředím a atmosférou závodu. JUMP Rally Nedachlebice patří k těm druhým. Traťově spíše asfaltová soutěž nemůže nabídnout nápadné převýšení nebo obtížné úseky s historií, zůstávala však v myslích jezdců díky pátečnímu večernímu posezení a uvolněné atmosféře. Tak tomu mělo být i letos.

V Nedachlebicích více jak dva měsíce nepršelo a předpověď počasí před jedinou dvoudenní soutěží 23.ročníku šampionátu Intercup Zlín (R) slibovala, že by se mohl odjet suchý závod, s tím, že přeháňky pak v sobotu odpoledne tratě umyjí. V areálu TJ Nedachlebice se v pátek 24.7.2015 sešlo více jak 50 startujících. Loňský rekord (66 aut) tedy překonán nebyl, ale díky účasti tří mistrů republiky byla kvalita závodu opět na vysoké úrovni. Většina účastníků rozložila stany, připravila auta a ochutnávala vzorky na II.Koštu piv v Nedachlebicích. Start závodu byl naplánován na 18:01.

ilustrativní fotografie Na start se postavil první jezdec, loňský vítěz Victor Trnka. Tentokrát přijel s Lancií Delta HF Integrale pro kategorii Historik a hned v první RZ přesvědčil, že i s omezením pneu se dá vyhrát rychlostní zkouška. Druhý Víťa Kutal dojel o 2,6 sekundy později. Třetí pak doběhl nestárnoucí Petr Pavlát, kterému se v Nedachlebicích vždycky daří. Na čtvrtém místě byl už druhý junior Tomáš Mudřík, jen o jedinou sekundu před svým otcem Martinem. Následoval další junior Martin Čejchan před pozdější hvězdou závodu Lukášem Zámečníkem a Alešem Čejchanem s první dvoukolkou. Devátý čas si připsal druhý Historik Jirka Martínek a desítku uzavíral Tomáš Mikl. Na betonových kostkách, krátkém úseku šotoliny a hrubém asfaltu mají jezdci nazuté jako předepsané rallyblocky, tak různé jejich úpravy, ale i rallydashe a pirellky. Za těchto podmínek jde spíše o nastavení auta a šikovnosti řidiče, než o pneumatiky. Po startu auta s číslem 25 však začalo pršet a během pěti minut se přeháňka změnila v průtrž mračen. Proto Jury závodu rozhodla rychlostní zkoušku přerušit a od čísla 30. přidělit náhradní čas. Po další půlhodině vytrvalého deště bylo rozhodnuto, že se páteční rychlostní zkoušky ruší. Na většině hřiště i pozemků okolo leželo více jak 15 cm vody a celá trať byla vinnou prudkého deště smyta. Z pátečních pěti RZ se tedy odjela jediná a večerní a noční průjezdy, tolik očekávané jezdci, ale i diváky a fotografy, se nekonaly. Někteří jezdci se bavili řízením koloběžek v přívalových vlnách, nebo se snažili plavat na zaplaveném kluzišti.

Většina jezdců po tak vydatné "lázni" nezamířila večer k posezení, a následně do zmoklých stanů, ale odebrala se sušit do svých domovů. I přesto byli někteří odvážlivci, kteří vydrželi a probírali důležité informace o rc rally do pozdních ranních hodin.

V sobotu pak začala celá práce pro pořadatele nanovo. Ale díky pomoci mnoho jezdců, byly tratě před devátou ranní opět nakresleny a mohlo se startovat. S už vyschlým asfaltem a betonovými kostkami se opět nejlépe popral Victor Trnka před Petrem Pavlátem a Lukášem Zámečníkem. Až do páté RZ se pořadí v popředí vlastně nemění. Victor Trnka si výhrami v RZ udržuje 13.sekundový náskok před druhým Víťou Kutalem - prvním juniorem a o dalších 7 sekund je Petr Pavlát. O čtvrté místo spolu bojují Lukáš Zámečníka Martin Mudřík. Šestý Martin Čejchan si jede víceméně v klidu před Tomášem Miklem, druhým juniorem Tomášem Mudříkem, první dvoukolkou Pavlem Košíčkem a Pepou Pekařem. Na této zkoušce dostávají čtyři jezdci VP, nejvíce postižený tímto přiděleným časem vítěze x2 je Aleš Čejchan po problémech s elektronikou, který se propadá o 23.míst zpět.

ilustrativní fotografie V šesté RZ se rozhoduje o vítězi závodu. Victor nemůže nastartovat svoji Deltu a tak neodjíždí do zkoušky. Po více jak třech minutách laborování zjišťuje, že problém nebyl v autě, ale v jiné vysílačce. Tento omyl ho stojí celkové vítězství. Na této - nejkratší RZ - vítězí Víťa Kutal a dostává se do vedení závodu s bezpečným náskokem. Druhý končí Martin Mudřík ve stejném čase jako třetí Petr Pavlát, který se díky chybě Victora dostal už na druhé místo celkově. Třetí za Petrem je pak Lukáš Zámečník, který svádí boj s Martinem Mudříkem. V kategorii Historiků se na první místo dostává Jirka Martínek jen sedm sekund před Michalem Holínkem a 11 sekund před Davidem Kubešem. Juniory vede Víťa před Martinem Čejchanem a Tomášem Mudříkem. Vozidla s poháněnou jednou nápravou nejlépe řídí Pavel Košíček před Pepou Vackem a Alešem Čejchanem. Dívčí kategorii vede Marie Jandoušová před Martinou Pekařovou a Sabinou Suchánkovou. Skvěle jim sekunduje Danielka Miklová. V této zkoušce odstupuje první jezdce - Marek Jandouš po problémech s elektronikou. Dá se říci, že tato zlobí velké množství jezdců a není RZ, kdy někteří nedostávají přidělený čas.

V sobotní sekci se nakonec odjelo devět dlouhých RZ, takže sumární čas prvního na konci závodu 36:49 znamenal pěkné poježdění a nebyl to jen krátký sprint. Už druhý závod za sebou vyhrává celkově i kategorii junior Víťa Kutal na Fordu Fiesta WRC. Druhý dojel Petr Pavlát s krásným Audi Quattro S1, pro kterého byl závod 2x náročnější, neboť celou trať probíhal ještě jednou s novým mladým a nadějným "tygrem" synem - Ayrtonem Alexem. Na skvělém třetím místě po velkém boji dojíždí hvězda závodu Lukáš Zámečník se Škodou Fabia S2000. Čtvrtý skončil Martin Mudřík a pátý Martin Čejchan - druhý junior s Citroenem DS3 WRC. Šesté místo a další body do celkové tabulky si připisuje Tomáš Mikl před celkově sedmým a v kategorii třetím juniorem Tomášem Mudříkem. Vítězem F2 (vozidla s poháněnou jednou nápravou) a celkově osmý se stává Pavel Košíček se Škodou Felicie. V poslední RZ se na devátou příčku dostává Michal Holínek - první Historik jedoucí Lancii Delta HF Integrale o sekundu před Pepou Pekařem . Druhým Historikem je celkově 11 Jirka Martínek a jeho Škoda 130RS a na třetí místo a 12. celkově se probojoval zpět Victor Trnka, také s Lancií. Za Pavlem Košíček v kategorii F2 dojíždí druhý Aleš Čejchan s Citroenem DS3 R3 a třetí Pepa Vacek na Trabantu 601. Nejmladší kategorii superjuniorů vyhrává Kuba Mudřík před Petr Touškem juniorem a Pavlem Maštalířem. Nejkrásnější kategorie má pořadí následující : 1. Marie Jandoušová, 2. Martina Pekařová, 3. Sabina Suchánková. Na start se postavilo 52.jezdců. Cíl vidělo 51.jezdců.

ilustrativní fotografie ilustrativní fotografie Po skončení závodu došlo prezidentem o.s. Intercup Zlín (R) k rozdělení speciálních cen. Od Nadace Synot se nám podařilo zajistit vysílačky pro juniory, aby se zlepšila jejich konkurenceschopnost (Pavel Maštalíř, Martin Karlík, Marek Jandouš a Sabina Suchánková), a dále pak se losovaly pneu RipMax... Losovala Danielka Miklová a vybrala Sabinu Suchánkovou, Kubu Mudříka a Ayrtona Alexe Pavláta). Nadaci Synot tímto děkujeme za podporu juniorské kategorie.

Jako pořadatel závodu bych chtěl poděkovat všem zúčastněným, protože i přes nelehký pátek se závod myslím vydařil a o spokojenosti snad svědčí hodnocení vybraných jezdců. Děkuji i všem těm, kteří přiložili ruku k dílu jak v sobotu při znovu kreslení závodu, tak při úklidu.

Ještě teď v létě nás čekají další dva závody. 3.Z Studio Rally ve Štípě a XI.Michelin rally na Hvozdné. Oba velmi obtížné a těžké. Tak ať se Vám všem konec prázdnin vydaří.


Josef Jandouš


Fotogalerie od Ondry Záruby

12. Jump rally - video od Davida Kubeše

12. Jump rally - video od Romana Seiferta

12. Jump rally - video od Robina Šišky

12. Jump rally - fotogalerie od Josefa Vacka

12. Jump rally - fotogalerie od Honzy Suchánka



Rozhovory s jezdci po skončení závodu

1. Kutal Vít - Super. Tenhle výsledek jsem sám vůbec nečekal. Sice je škoda, že v pátek začalo dost pršet a nedalo se odjet zbytek RZ v první etapě,ale i tak to byl perfektní závod, fajn zážitek a super tratě.

2. Pavlát Petr - Jump rally je vždy perfektně připravená a je vidět, že se tomu věnuje celá Jandoušovic rozvětvená rodina. Zázemí skvělé, steaky šťavnaté, točené pivo výborné. Na ty tratě si postupně zvykám a tak i s novou, nevyzkoušenou elektronikou z toho bylo nakonec krásné druhé místo. Jen mě s odstupem času trochu mrzí, že jsem nenašel odvahu přezout na dashe.

3. Zámečník Lukáš - Pro nás je to historický úspěch. První pódiové umístění v Intercupu. Konečně se nám podařilo najít správné nastavení diferáků. Už v den  testu jsem tušil, že by to nemusel být špatný výsledek. Že se nám povede urvat bedna, v to jsem ani ve snu nedoufal. Po nešťastné chybě Vikiho Trnky, se naplno rozhořel boj mezi mnou a Marťou Mudříkem o třetí místo. Bojovali jsme až do poslední RZ a tento boj si náramně užívali, ale s obavou, jestli vydrží technika. Před poslední RZ jsme zjistili problém se zadní poloosou, ale naštěstí se podařilo vše opravit a pódium udržet. Velký dík patří rodině Jandoušů s velitelem lodi Pepou Jandoušem, který do toho dává vše a na připravenosti závodu to jde znát. Krásně jsme se svezli.

4. Mudřík Martin - Celý rok se těším, že v Nedachlebicích v pátek zůstanem a u piva pokecáme.Bohužel to neklaplo.Večer to moc nevypadalo, že v sobotu pojedem v plném rosahu.Pepa je ale zkušený pořadatel a situaci zvládl na jedničku.Tratě mají roky prověřenou kvalitu.Bufet je nepřekonatelný.Auto jelo celou dobu v pohodě.Nasadil jsem řezane bloky a na poslední dvě riskl dashe a křížkované,ale bylo to spíš horší.V závěru jsem perfektně pozávodil s Lukinem a gratuluju mu k bedně.Jel perfektně a souboj ustál jako zkušený pardál.Jenom jako perlička,po závodě auto ujelo 50 metrů a vybila se baterka.

6. Mikl Tomáš - Páteční průtrž mi nakonec pomohla, ztráta na první rz byla velká, auto nefungovalo a nebyl to ideální vstup do závodu. Přes noc jsem předělal auto a díky tomu si v sobotu na suchých tratích užíval souboje. Postupně jsem se prokousal k 6 místu v cíli a s tím jsem spokojený, zkusil jsem bojovat s Martinem Čejchanem, který mi dal šanci tři rz před koncem, ale pak už jsme jeli rovinu a líp to nešlo. Pořadatel odvedl kus práce, namalovat 2x tratě, "vysušit" jezírka na trati, připravit suchý závod po páteční průtrži. Občerstvení a servis pro závodníky je každý rok na parádní úrovni, za to díky početné Pepově rodině.

7. Mudřík Tomáš - Když jsem po první RZ zajel na čtvrtém místě a porazil taťku,tak jsem byl nadšený.Bohužel jsem za chvílí zjistil,že se v pátek kvůli velké bouřce nebude dál pokračovat.Byl jsem hodně naštvaný,zrovna jsem byl v dobrém tempu.V sobotu už to nabylo tak slavné :-) .Propadl jsem se až na sedmé místo.Jinak výborný bufet,tratě hodně pěkné,takže rozhodně za jedna.

9. Holínek Michal - Když jsem po 1.RZ pochopil, kdo je Victor Trnka, bylo mi jasné, že nám ostatním Historikům zůstává na bedně jen boj o 2. a 3. místo. Bojovalo se do posledního metru a souboje byli velmi vyrovnané. Když ale Victor udělal tu osudnou chybu a dal nám možnost urvat i zbytek, nezbývalo nic jiného než se snažit a nedělat chyby. To, že na konci skončím na 1. místě v kategorii, bylo jistě překvapením nejenom pro mě :-). Já jsem velmi spokojen a těším se na další souboje. Chválím pořadatele a všechny co se o nás tak pěkně staraly v bufetu.

12. Trnka Victor - Na závod jsem se moc těšil. Chtěl jsem zamozřejmě vyhrát, ale taky jsem si to chtěl především užít, proto padla volba na kategorii Historik. Připravilo se auto, poté kastle a osvětlení, které nakonec nebylo k ničemu, což byla strašná škoda. Noční RZty jsou pro mě velmi zábavné. Ale bohužel, snad příští rok :) Ikdyž byl závod zkrácený, tak to bylo krásné svezení. Vyhrál jsem s Historikem 8/10 RZ, což je pro mě úžasný výsledek. Do 6. RZ jsem ani neodstartoval, protože jsem si vzal špatnou vysílačku. A v poslední RZ jsem opravoval vytrženou spojovačku řízení. Jinak auto jelo perfektně po celou dobu. Gratuluji Vítkovi k výhře a díky ostatním za hezké souboje (hlavně v Historikách).

14. Kalík Roman - Závody jsem si parádně užil, ale první den jsem vinou techniky ztratil na přímé konkurety 20 vteřin a ty jsem během soboty stahoval a vcelku se dařilo. Jen v poslední RZ jsem trefil cíl a tím mé celodenní snažení bylo zbořeno :) . no nic, do dálšího závodu odstraníme závadu a budeme se snažit bojovat dál. Pořadateli poděkování za pěkný  závod.

16. Pikner Tomáš - Za Jump rally patří velký dík celé Jandoušovic rodině a všem co jim pomáhali. Škoda jen počasí, které úplně nevyšlo. Co se týká mého výkonu, není moc na co vzpomínat, tentokrát jsem kluky v historicích absolutně nestíhal. První pětka jela neskutečně rychle a trochu mě to nahání strach. Velká gratulace za vítězství v historicích patří Michalu Holínkovi.

20. Šintál David - Závod byl výborně připravený, a tratě se mi líbili. Jinak s výsledkem jsem spokojený, auto fungovalo bez problému, RZty byly zábavné a dobrá délka. Jen škoda pátečního deště. Takže díky pořadatelům za super závod.

22. Rosík Jiří - Závod se z mojí strany moc nepovedl. Hned první rz jsem kvůli povytaženému kabelu ani neodstartoval a dostal jsem VP. Druhý den už byl ale o hodně lepší. Zajížděl jsem časy kolem 7-8 místa což bylo podle mě v této konkurenci dobré. Hodně mě štve, že jsem první den neodstartoval, protože jsem mohl zajet slušný výsledek. Počasí nám v pátek vůbec nepřálo, ale to se nedá ovlivnit. Jinak po organizační stránce byl závod výborný. Tratě byly hezky připravené, zázemí bylo super a bufet taky. Takže děkuji Pepovi Jandoušovi a všem kteří se podíleli na přípravě závodu a těším se na další ročníky.

26. Kňákal Jan - Mockrát děkuji za krásné závody i přes páteční déšť,  a sobotní bolestivé kulhání sem si to moc užil  a těším se na příští rok, kdy už bych chtěl pozávodit a ne odpajdat , teď si ale bohužel musím dát pauzu.

40. Mudřík Jakub - Závod se mně líbil.Bylo to super,protože jsem vyhrál.Nevybila se mně baterka tak jak na minulém závodě.Na závodech mám moc dobré kámoše.Ty pneumatiky bych mohl vyhrávat na každém závodě.A je škoda,že jsme tam nespali,protože moc pršelo.Byl tam moc dobrý bufet.

42. Suchánková Sabina - Výborné závody, super kolotoč, steak a zábava u Jandoušů. Musím poděkovat za nocleh a skvělý cattering celé Jandoušovic rodině. Tátovi, že se nechal ukecat, abychom startovali na Jumpu, Marti Pekařové za navigaci v RZ, pořadatelům, že mě vybrali tak krásnou cenu (už nebudu muset tátovi brát vysílačku) a Danielce Miklové za šťastnou ruku při losování pneumatik. Už teď se těším, až se všichni uvidíme zase příští rok v Nedachlebicích.

45. Suchánek Jan - V pohodě... žádné závodění, šlo nám především o test auta. Už dávno víme, že s technikou kterou disponujeme se závodit nedá, a tak každý závod bereme jako příležitost se především svézt. A svezení v Nedachlebicích, bylo vždycky fajn. Prostě jedeme, hodně couváme, taháme auto z bláta a příkopů, ale hlavně že je zábava. Pepovi včetně celé jeho rodiny a ostatním organizátorům patří dík za bezchybně připravenou soutěž. Už máme objednané letenky, abychom náš Jamajský tým přivezli i příští rok.

50. Pavlát Ayrton Alex - Jsem malý tygr a rád řídím RCčko. Až budu velký tygr jako táta, budu ze všech nejrychlejší. Hromů a blesků jsem se  vůbec nebál. Akorát jsem se zlobil, že jsem v pátek nezávodil, protože jsem se moc těšil.

Úvod| Články| Kalendář| Výsledky| Klasifikace| Galerie| Jezdci| Teamy| Pravidla| Historie| Odkazy| Bazar| IZ, spolek.| Kontakt
Intercup logoAll Rights reserved. Unauthorized use of content without written permission is strictly prohibited. Designed by INUA © 2010 INUA s.r.o