Nepříhlášený uživatel

16. Total rally report

ilustrativní fotografie
21.září 2015

16. Total rally report






16.TOTAL Rally - na novém, ale ještě těžší

Když se v loňském roce ujal pořádání Totalu Roman Kalík, vyčítali mu někteří, že se z rychlé soutěže, kde si mohli opravdu zaběhat, stala normální zakroucená trať na starých tratích. Zda to bylo, nebo nebylo pravdou, nechám na Vás. Ale po jaru, kdy Lesy České republiky vykácely velkou část lesa nad Malenovickým hradem, bylo jasné, že se na původní tratě už nevrátíme, že nebude možnost zopakovat starý oběh vodárny.

Roman tak pro letošní roky vybral známou lokalitu "Skalka" v Malenovicích, jen 400 metrů od původního Totalu. Jezdí se zde závody dalších šampionátů a někteří jezdci rovinatou lokalitu znají. Pořadatel však chtěl zůstat věren obtížnosti Totalu a tak prvních šest RZ nechal odstartovat z místa nad lomem. A dle mého názoru musím říci, že se mu plán vydařil. I podle dalších komentářů byl závod obtížnější, běhavější, zkrátka, pravý TOTAL !

Kdo v půlce září přijel na Malenovickou skalku nelitoval. Velmi obtížných úvodních šest zkoušek, více jak 50% trati s obráceným sklonem a příjezdy na rovinu k cíli znamenaly pro jezdce nejen zkoušku techniky, ale i šikovnosti rukou a hlavně nohou a hlavy. Komplexní test jezdce RC Rally.

Hned v úvodu rally se projevily zkušenosti. První RZ s legendárním názvem "Ouninpohja" vyhrál Martin Mudřík na Citroenu DS3 WRC. O necelou sekundu za ním dojel další matador - Petr Pavlát s Audi Quattro S1. Až třetí protnul cílovou fotobuňku mistr letošního roku Víťa Kutal. V druhé RZ "Mökkiperä" první dva vítězové zůstávají. Na třetí místo se dostává velmi zkušený jezdec Red Bullu Pepa Pekař se svou Škodou Fabia S2000.

Úvodní rychlostní zkoušky se jedou třikrát a další sadu těchto dvou obtížných zkoušek vyhrává Petr Pavlát. Krok s ním drží Martin Mudřík (jednou druhý a jednou třetí). Také Víťa Kutal nechce nechat svůj skalp jen tak lehce a dopředu se dere letošní objev sezóny Tomáš Mikl, který dokonce v posledním setu těchto RZ - Ouninpohja III vyhrává (před Pepou Pekařem a Petrem Pavlátem) a v celkovém pořadí zle dotírá na třetího Víťu. V šesté RZ se mu však nedaří, zajíždí patnácté místo a "získává" 17 sekundovou ztrátu na třetí flek.

Po třetí sadě dvou legendárních RZ je tedy pořadí následující. Vede Petr Pavlát s náskokem šesti sekund na Martina Mudříka. Třetí Víťa Kutal už má 15 sekundovou ztrátu. Zároveň ale vede juniory před celkově sedmým Tomem Mudříkem a čtrnáctým Adamem Martínkem. Protože se jedná o šotolinovou soutěž, není vzhledem k jejich omezení pneumatik, pro historiky tak obtížná a první tři se seřadili na osmém až desátém místě v pořadí Jirka Martínek, Tomáš Pikner a Roman Kalík. Obtížná trať naopak nevyhovovala dvoukolkám. Pavel Košíček jede až třináctý, jeho týmový kolega Roman Seifert až 25tý. O dalších deset míst v celkovém pořadí dál je Petr Bábek. Na podzim se velmi zlepšuje Martina Pekařová. V pořadí žen je těsně za Marií Jandoušovou. Obě tyto dívky si shodně připsaly tří dílčí vítězství ve zkouškách. Obtížná trať a převýšení však menším nohám nesvědčí a tak jsou dívky až v druhé polovině závodníků. Třetí Danielka Miklová má ztrátu už propastných 18 minut. Taktéž u superjuniorů rozhoduje i fyzická vyspělost. Vede Tomáš Pikner junior před Kubou Mudříkem a Dominikem Zapletalem.

Na další čtyři rychlostní zkoušky se start přesunul k cíli a na programu byly víceméně rovné zkoušky v areálu hřiště. Všechny vyhrává Petr Pavlát. Na druhém a třetím místě v RZ se průběžně mění pořadí. Lukáš Zámečník, Martin Mudřík, jeho syn Tomáš Mudřík a Tomáš Mikl, ti všichni dojíždí pomyslně těsně za Petrem. Celkové pořadí na prvních třech místech se však už nemění. Tak jak bylo prvních šest RZ obtížných na fyzičku, tyto čtyři už tak náročné nejsou a pořadím dopředu se derou jezdci mladších ročníků a menšího vzrůstu.

Vítězem XVI.Total rally se stává v čase 26:41 Petr Pavlát na Audi Quatro S1 (vyhrál 6RZ z 10). Druhý je Martin Mudřík řídící Citroen DS3 WRC. Třetí dojel Víťa Kutal a jeho Ford Fiesta RS WRC. Čtvrtý dojíždí Tomáš Mikl, pátý Lukáš Zámečník a šestý Josef Pekař. Tito jezdci těsně za bednou předváděli velmi těsné souboje. V poslední RZ má velké problémy s technikou Tomáš Mudřík a propadá se ze sedmého místa až na třinácté. Dopředu se tak dostávají historici. Sedmý Jirka Martínek, osmý Tomáš Pikner a devátý Roman Kalík. Poslední bod získává se štěstím Josef Jandouš, který kvůli nemoci nechtěl původně ani startovat. Juniory vyhrává výše uvedený Víťa Kutal před celkově třináctým Tomem Mudříkem a čtrnáctým Adamem Martínkem. Pavel Košíček (celkově 12.) vyhrává kategorii F2, druhý dojíždí Roman Seifert a třetí po problémech s elektronikou Petr Bábek. V ženách vítězí Marie Jandoušová před Martinou Pekařovou a Danielkou Miklovou. Superjuniory vyhrává Tomáš Pikner junior před Jakubem Mudříkem a Dominikem Zapletalem.

Letošní ročník Total byl velmi fyzicky náročný, obtížný na ruce i techniku a dlouhý pro výdrž. O obtížnosti hovoří i časy. V roce 2014 vyhrál Total Jan Šrámek v čase 19:11 a poslední, nejmladší účastník Martin Karlík dojel v čas 49.minut. V letošním roce vyhrál Petr Pavlát v čase 26:41 a nejmladší juniorka dojela závod za 1 hodinu a 6 minut.

Romanovi Kalíkovi patří poděkování za přípravu letošního ročníku. Zároveň si poděkování zaslouží všichni, kteří přišli a pomohli s přípravou tratí.


Josef Jandouš





16. Total rally - fotogalerie od Tomáše Mikla

16. Total rally - video od Romana Seiferta

16. Total rally - video od Davida Kubeše

16. Total rally - video od Marka Jandouše

16. Total rally - video od Robina Šišky

Rozhovory s jezdci po skončení závodu

1. Pavlát Petr - Těžká trať, která neodpustí žádnou chybu, takže jsem rád, že se mi dařilo. Trochu jsem změkčil předek Tamiye a auto lépe kopírovalo terén. Rozhodně i z pohledu zázemí lepší lokalita, než ta původní. Vítek Kutal je velký talent a letošní titul IC mu patří po právu. Pokud ho nesvede nějaká jiná záliba, tak to v RC rally dotáhne daleko.

2. Mudřík Martin -Nová lokalita závodu prospěla.Víc místa pro zázemí bylo příjemné.Čekal jsem,že Roman postaví tratě,které budou hodně náročné a nezklamal.Bylo to extrémně těžké,ale pro všechny stejné.Technické šotolinové sjezdy jaké jsem ještě za svou kariéru nejel.Na závod jsem si připravil nové pneu Pro line,které mě držely v kontaktu s Peťákem.A pomalu se vzdalovaly pronásledovatelům.Peťák je extratřída a nedal mně šanci na vítěství,ale i tak si cením,že jsem se ho držel na dostřel.Rozhodovali zkušenosti a těch máme oba na rozdávání.Děkuji Romanovi za hezký závod,který dokonale prověřil techniku i umění závodníků.

3. Kutal Vít - Mohlo to být sice lepší, ale tratě byly na mě celkem těžké. I tak spokojenost. Na celkové vítězství to stačí. Díky pořadatelům za hezké a zároveň těžké tratě.

4. Mikl Tomáš - Poslední letošní závod v lese, těšil jsem se a věřil si na dobré umístění, nová lokalita Totalu byla jak prověrkou techniky tak i fyzické výdrže jezdce. Těžké sjezdy z kopce dolů prověřily dokonale jezdecké schopnosti. Hned první rz rozdělila pole na první tři a ty ostatní. Já se snažil nedělat chyby a jet rychle. To se mi dařilo až na osudnou rz 6. V této rz nevyšlo vůbec nic, dvakrát jsem šel mimo trať a k tomu ještě do kola zamotal trávu, čas v rz hrůza, místo útoku na bednu jsem si musel začít hlídat jezdce za sebou. Poslední čtyři rz, které už byly víc na rovině mi seděly a jsem rád, že jsem dokázal ustát letos už několikátý souboj s Lukášem Zámečníkem a v cíli z toho byla brambora. Těžké tratě z kopce dolů ukázaly, že tu mám ještě co zlepšovat. Velké díky Romanovi a spol. za uspořádaný závod. Vynucená změna lokality Totalu prospěla, byl to jeden z nejtěžších závodů co jsem jel. Gratuluji vítězům, Vítkovi k celkovému titulu a těším se na velké finále při 3. RC rally ZLÍN.

8. Pikner Tomáš - Hodně těžká, technická, ale krásná, to byla letošní Total rally. Myslím si, že Totalu prospělo přestěhování do nové lokality. Rally si udržela svou náročnost a získala příjemnější okolí.  Roman Kalík připravil pěknou soutěž, za kterou mu děkuji.  V historicích jsme opět všichni sváděli vyrovnané boje o vteřinky, ale pouze o druhý flek, protože pro zlato si jel svůj závod Jirka Martínek, který neměl konkurenci.

Vítkovi velká gratulace k zisku celkového titulu.

9. Kalík Roman - Závody jsem si náležitě užil, ale dostihnout Jirku Martínka ,bylo tentokrát nad moje síly ,ale i s Tomem Piknerem a s chlapci z A-sportu jsme si pěkně za závodily tak doufám, že na posledním závodě na garážích budu v pořadí před Jirkou.

10. Jandouš Josef - Na závod jsem se moc těšil. Obtížný, šotolinový Total byl pro mne vždy tou pravou výzvou. Navíc pořadatel po změně terénu sliboval tratě ještě obtížnější. Do nálady však promluvila nemoc. Páteční noc jsem proležel v horečkách a tak start do první RZ byl na pováženou. Doma jsem to raději nepřiznal. Teprve až po druhé RZ jsem se rozhodl, že se pokusím závod dojet. Musím říci, že mi prvních šest RZ moc nesedělo, ale spíše z výše zmíněných zdravotních důvodů. Jinak to bylo skvělé a obtížné představení. Myslím, že příští rok se budu bavit rozhodně více. Poslední čtyři rovinné úseky už byly lepší, nemusel jsem se tak namáhat fyzicky a i mé oblíbené Dashe fungovaly jak měly. Navíc jak se říká, že se zajíci počítají až po honu. Díky problémům Toma Mudříka a překonání Michala Holínka jsem se dostal na desátou bodovanou pozici. Díky za bod.  No a doma jsem to večer přiznal... to byl hukot....

Díky Romanovi za přichystané tratě. Obtížný a skvělý Total !!!

11. Holínek Michal - Na tento závod jsem původně jet ani nechtěl, obával jsem se tratí a v plánu bylo jet na dny NATO do Ostravy. Nicméně na poslední chvíli se plány změnily a tak jsem nastoupil do závody s tím, že se aspoň svezu. Dokud trať nebyla moc rozbitá fungovalo nastavení auta dobře, bohužel, čím více se objevovaly kameny a kořeny, nastavení už nebylo ideální a já nevěděl moc co s tím. Navíc v poslední RZ jsem urval přední tlumič a tak jsem byl rád, že jsem dojel do konce. Velké díky Romanovi za nachystání tratě, kde pořádně mákl. I přes problémy jsem dojel na pěkném umístění a i když to mohlo být lepší, jsem spokojen.

24. Dalajka Stanislav - Na tuto soutěž jsem se vyloženě těšil, ve 2WD už jsou karty rozdány, takže jsem chtěl otestovat "TAčko" na příští rok a už podle fotek jsem věděl, že tratě budou přesně to co mám rád. Hned na shakedownu jsem zjistil, že můj "rejd" je nedostatečný, tak jsem vzal do ruky pilník a pokusil se to napravit. Konec "šejku" jsem ještě stihl a už jsem byl se svou jízdou spokojený. Na 1.RZ jsem zajel slušně a bez chyb a odměnou mi bylo dost nečekané 17.místo, bohužél v dalších dvou RZtách jsem hodně ztratil kvůli technickým závadám, ovšem to mě moc nerozhodilo, protože to byl jen test. Ve 4.RZ jsem se vrátil 16.místem a dál si užíval závod. Po přesunu dolů a "zžití " se s autem jsem v posledních RZtách zajel 10.místo což byl pro mě velký úspěch. Test se vyvedl v podstatě na jedničku, lepší závod pro test jsem si vybrat nemohl. Vítězům gratuluji a samozřejmě Vítek super titul.

28. Matucha Vladimír - Letošní Total rally byla velice náročná, velké převýšení si vybralo daň na každém jezdci, trať byla dobře nachystána, nejen proto, že 1. Rz jsem vymetal já :), ale po pár rychlostních zkouškách byla trať na některých místech vyhrabaná až na kořeny stromů, které se namotávaly jezdcům do kol, což mělo za následek ztrátu drahocenných sekund. Co se organizace týče, tak ta byla perfektní a díky půlminutovým startovním intervalům všechno odsýpalo a nikdo se nenudil. Za sebe můžu říct, že letos nová lokalia Total rally přidala na náročnosti, už tak dost náročné soutěže, což pořádně prověřilo jak techniku, tak fyzičku. Letos to byla nejlepší Total rally, co pamatuji.

30. Pikner Tomáš jun. - Total rally byla hodně těžká, ale mě se líbila. Z vítězství v Super juniorech mám velkou radost, protože se mě podařilo po dlouhé době porazit Kubu Mudříka, který jezdí moc dobře. Už se těším na poslední závod RC Rally Zlín.

Úvod| Články| Kalendář| Výsledky| Klasifikace| Galerie| Jezdci| Teamy| Pravidla| Historie| Odkazy| Bazar| IZ, spolek.| Kontakt
Intercup logoAll Rights reserved. Unauthorized use of content without written permission is strictly prohibited. Designed by INUA © 2010 INUA s.r.o