Nepříhlášený uživatel

4. Rally Valašská zima report

ilustrativní fotografie
21.února 2016

4. Rally Valašská zima report

Pořadatelé šampionátu přes tímto závodem prezentovali další možnost výhry předplatné na sezónu 2016, při vyhlášení výsledků z rukou vítěze závodu Vítka Kutala byl vylosován Matěj Charvát - gratulujeme.





A byl sníh

Čtvrt století. Tak dlouho už jezdí po Zlínsku RC modely aut v rally specifikacích. V době kdy Martin Mudřík a Radek Hobza vymýšleli první pravidla pro první závod asi netušili, kam se za ty léta dostane RC Rally. Kolik nadšených fanoušků ho bude jezdit a kam až půjde nastavit technické možnosti podvozků.

Letošní rok je pro Intercup Zlín slavnostní. A slavnostně se skoro rekordní účastí také začal. 63 jezdců po prezentaci odmetlo padající sníh ze svých aut v uzavřeném parkovišti a vydalo se na tratě IV.rally Valašská zima na Březůvkách u Koliby. Čekaly je mokré, převážně asfaltové tratě ve kterých nebyla nouze o kaluže. V odpoledních hodinách i slunce a osychající dlažba.

ilustrativní fotografie V sobotu 20.února po desáté hodině vyjel jako první na RZ1-Barák Víťa Kutal a zkoušku vyhrál. Hned za ním se držel překvapivě Karel Bajza s novým podvozkem. Třetí byl Pepa Pekař. Ve skoro stejném čase dojel i první historik a čtvrtý celkově - Tomáš Pikner. Na sedmém místě se překvapivě držela i první dvoukolka - Josef Jandouš. Mokrý terén měl vyhovovat i juniorům, ale 14té místo prvního z nich - Tomáše Mudříka, tomu neodpovídal. Po první RZ byly rozestupy ale velice malé a mohlo dojít k velikým posunům v pořadí. Druhá rychlostní zkouška se jela ve stejném směru a mnoho jezdců proti prvnímu průjezdu zrychlilo. Nejlépe je to vidět na čase Ferrari už zmiňovaného nejlepšího dvoukolkáře. V obou případech měl změřený čas 2:08:8. Při prvním průjezdu to stačilo na sedmé místo, při druhém na 22 místo. Tedy posun o 15 jezdců. Druhou RZ opět vyhrál Víťa Kutal před Karlem Bajzou. Světlou chvilku na "spodních" zkouškách měl pořadatel závodu - Martin Mudřík. A hned za něj už se dostal Ondřej Dočkal - překvapení sobotního závodu kategorie WRC. Na pátém místě byla opět dvoukolka Martin Šimčík - druhá hvězda, tentokrát kategorie F2.

Třetí RZ Raková nejlépe sedla Karlovi Bajzovi, který stáhl náskok Víti Kutala na celkově 3.sekundy. Po této RZ už třetí místo okupoval Ondřej Dočkal. Po problémech Tomáše Piknera se do čela kategorie Historik dostává Michal Holínek (celkově sedmý), za ním je Jirka Martínek na desátém a Roman Kalík na 12tém místě. Ve dvoukolkách sice vede Josef Jandouš (11tý celkově), ale jen pět sekund za ním je Martin Šimčík (16tý celkově). Třetí Pavel Ondrašík už má větší ztrátu (27.místo). V juniorech se dopředu prodral Filip Kopecký (9) před Tomáše Mudříka (18) a Sašu Řezníčka (25). V superjuniorech vedl Dominik Zapletal (46) před Pavlem Maštalířem (50) a Jakubem Mudříkem (54). V ženách byla situace napjatá. Po třech RZ byly první tři dívky v šesti sekundách a probíhal mezi nimi lítý souboj. Vedla Marie Jandoušová (36) před Pavlou Hostinskou (38) a Martinou Pekařovou (39). Po třetí zkoušce následuje delší servis, ale hlavně pauza na oběd.

Koliba Březůvky si pro nás připravila tři jídla a většina jezdců po jídle nechtěla z teplé koliby odejít. Skvělé meny mělo jedinou chybu. Po takových porcích se velmi těžce závodí. Děkujeme.

ilustrativní fotografie Po přestávce se ještě jednou sešli jezdci pod přehradou na druhém průjezdu RZ Raková. Vítězí opět Karel Bajza před Víťou Kutalem, třei místo tentokrát pro sebe uzmul Pavel Košíček a přiblížil se k třetímu místu Ondry Dočkala (v této RZ čtvrtý). V RZ se daří Romanovi Kalíkovi, překvapivě i Kubovi Charvátovi (oba historici), také Josef Jandouš jun. konečně předvádí čas, který byl u něj očekávaný. Naopak propad po technických problémech předvádí Josef Pekař (vadný diferenciál). Po jídle se nevede ani juniorům - Tomáš Mudřík - 20.místo a Filip Kopecký hned za ním. Z bojů o první místo kategorie F2 vypadává Martin Šimčík. Jeho Civic se zastavil 15 metrů před cílem. Motor jede, ale auto stojí. Další VP dostávají Petr Stužka a Tomáš Bílek. Po této zkoušce ze závodů odstupují Tomáš Pikner junior a Tomáš Bílek st.

Následující tři RZ však mění charakter závodu. Start na šotolině, následující metry na kluzké dlažbě, výjezd po šotolině a asfaltu ke Kolibě znamená problémy pro jezdce dvoukolek a jejich propad z bodů níže. Naopak se do popředí derou historici, kterým kluzké podmínky vyhovují. Vítězí Víťa Kutal před Karlem Bajzou. Třetí dojíždí Ondra Dočkal a díky problémům Pavla Košíčka si upevňuje třetí místo i celkově. V této RZ vyhrává historiky Tomáš Pikner před Michalem Holínkem a Davidem Kubešem. V juniorech vítězí Tomáš Mudřík před Filipem Kopeckým a Marianem Dalajkou. Ve dvoukolkách svou ztrátu snižuje Martin Šimčík před Pavlem Ondrašíkem. Třetí Josef Jandouš se trápí při výjezdu a zajíždí až 30.čas celkově. V ženách vítězí Marie Jandoušová před Martinou Pekařovou a Pavlou Hostinskou. V šesté RZ - Maják II - na stejné trati jako pátá vítězí opět Víťa před Karlem. Na třetí místě dojede opravený speciál Pepy Pekaře. Čtvrtý překvapivě dojíždí Staňa Dalajka před pátým Tomášem Piknerem a dalšími jezdci. Svoji slabou chvilku a penalizaci 10 sekundy si vybírá Ondřej Dočkal. Na jeho celkové třetí místo se tak velmi přiblížil Martin Mudřík.

ilustrativní fotografie Poslední, třetí, průjezd Majáku. Razantní jízdou a vítězství v RZ si pojišťuje celkové vítězství Víťa Kutal. Druhý se ztrátou 14 sekund dojíždí Karel Bajza. Třetí místo udržel Ondřej Dočkal. Čtvrtý pak skončil Josef Pekař před historikem Michalem Dolínkem. Penalizace 10sek. odsunula Martina Mudříka na šesté místo. Sedmý skončil trošku nevýrazný Lukáš Zámečník, který se v poslední RZ o 4desetiny dostal před osmého Pavla Košíčka. Po skvělém finiši končí devátý (a druhý v historicích) Tomáš Pikner a poslední bod za desáté místo si odváží Staňa Dalajka. Jako třetí historik dojíždí (celkově 13.) Roman Kalík. V juniorech vyhrál Filip Kopecký (11) před Tomášem Mudříkem (16) a Alexandrem Řezníčkem (28). Kategorii aut s pohonem jedné nápravy vyhrál Josef Jandouš (22) před Pavlem Ondrašíkem (26) a Danem Peťovským (31). Pro tyto byly RZ Maják "smrtelné". Propad prvního v této kategorii o 12 místo dozadu. U druhého 2 místa, u čtvrtého 14 míst zpět. Superjuniory vyhrává Dominik Zapletal (47) před Pavlem Maštalířem (50) a Kubou Mudříkem (51).

V ženách vítězí Marie Jandoušová (32), druhá dojíždí Martina Pekařová (38) a třetí Pavla Hostinská (40).

Do cíle 4.rally Valašská zima nakonec dorazilo 61 jezdců i aut. Pokud si člověk vzpomene na počasí v pátek, mokrý sníh a vize jen dalšího sněžení a deště, pak pořadatel - Martin Mudřík - dokázal postavit skvěle vyváženou a dobře značenou trať na asfaltových hřištích pod přehradou a u Koliby na Březůvkách. Zimní závod uskutečnit je vždy velká výzva. Podařilo se !

Pořadatelé by na závěr chtěli poděkovat obci Březůvky za umožnění a nájem prostor, Kolibě Březůvky za zázemí, sponzorům za ceny a všem jezdcům za hojnou účast.



Josef Jandouš



4. Rally Valašská zima - fotogalerie od Pepy Vacka

4. Rally Valašská zima - video od Romana Seiferta

4. Rally Valašská zima - video od Robina Kostelníka

4. Rally Valašská zima - video od Robina Šišky



Rozhovory s jezdci po skončení závodu

1. Kutal Vít - První jsem se trochu bál pneumatik, jestli vůbec budu mít na čem jet. Jako první volbu při shaku jsem zvolil blocky a hned jsem viděl, že to je to pravé a odjel jsem na nich celý závod. Nepřítelem se zdálo být i počasí, ale nakonec se to zlepšilo a bylo hezky. Popravdě jsem čekal souboj s jinými jezdci než s Karlem, ale to mi jen potvrdilo, že je opravdu rychlý závodník. Dost na mě tlačil, ale ustál jsem to a nakonec vítězství vyšlo pouze s jedním zaváháním ve 4rz, kdy mi vypadl šroubek ze spodní strany těhlice a já musel trochu zvolnit, abych to neurval. Velká ztráta to nebyla a mohl jsem pokračovat v klidu dál. Překvapením byl i Ondra Dočkal, který dojel na 3. místě. Jinak děkuju všem co se podíleli na pořádání závodu, tratě byly fajn.

2. Bajza Karel - Před závodem jsem se hodně rozmýšlel zda ho jet či ne. Nakonec jsem natšený, že mne ukecali ostatní. Přes zimu jsme nechali postavit nové auto a hned po pár RZ jsem věděl, že tohle je to pravé. Auto má parádní vlastnosti a doufám že časem ještě více využiju jeho možnosti. Teď už ale k závodu. Po dvou rz jsem myslel, že se všichni více rozjedou a budu mít velké problémy, ale 3 a 4 rz jsem vyhrál i přes drobné chyby a začal jsem věřit, že můžu závodit i s Vítkem. Následně mi pak ale Vítek nadělil v každé rz po sekundě a do poslední jsme šli s mankem cca 5s. Chtěl jsem zkusit zatlačit na poslední rz, ale hned po startu jsme meli krizovku, tak jsem radši zvolnil a v klidu si radši dojel pro životní výsledek. Hodně mě překvapil i Küzmič, který jsi taky dojel pro životní úspěch. Pořadatelům patří díky za připravené závody v takovém počasí a myslím že to zvládli obstojně. Z dalšího podniku mám trochu obavy z důvodů pneumatik a povrchu. Sezóna bude určitě zajímavá a hodně se těším především na výkony Pavla Kočíška jenž jede s podvozkem ze stejné továrny. Toť vše lovu zdar (na Vítka)!!!

3. Dočkal Ondřej - Bez testu, pouze nabit baterku a dát nové servo (což se ukazálo jako velký krok dopředu) do vozu. Ráno jsem si určil, že dám dashe a nakonec jsem na nich zůstal celý den. Asi jsem výsledkově překvapil hodně soupeřů, ale hlavně sám sebe. Třetí místo v celkové klasifikaci je vlastně můj top výsledek ve 4WD kategorii. Je škoda absence špulek - závod s nimi je prostě spravedlivější a špulku "neo...belžeš" a musíš objet. Taky jsem čekal na takovém velkém prostoru víc jak dva závodní úseky. Počasí vyšlo perfektně a závod měl pro mě slušný náboj a bavil, hlavně soubojem o bednu...

5. Holínek Michal - Protože několik málo dní před závodem jsem nasadil antibiotika, zvažoval jsem, zda vůbec budu startovat. Nakonec jsem se odhodlal, že pojedu a to, aby případná ztráta bodů nebyla velká do dalšího vývoje šampionátu. Po první RZtě jsem tak nějak vývoj očekával, až na týmového kolegu Davida, který si vybral snad všechnu smůlu co mohl. Že se to, ale otočí a já do poslední RZ budu startovat s celkem pěkným náskokem, jsem nečekal. Nyní jsem velmi rád, že jsem se rozhodl jet i na úkor zdraví. Já osobně jsem velmi spokojený ze svým výkonem a taky to vypadá, že úpravy na autě provedené přes zimu by mohly fungovat. Ostatním děkuji za pěkné souboje a těším se do tělocvičny na další závod.

6. Mudřík Martin - Valaška je vždy velmi specifický závod. Málokdo si troufne uspořádat zimní závod a už vůbec zařadit jej do kalendáře šampionátu. Je jasné, že jen málokdo má koule se přihlásit se a týrat auto. Do poslední chvíle nikdo neví, na čem se pojede. Přihlášených 65 závodníků bylo i pro mě věčného optimistu velkým, ale radostným překvapením. Počasí hraje s pořadatelem hru, kdy on tahá za kratší konec. Letos tomu nebylo jinak. V pátek večer jsme tam stáli a bezradně se rozhlíželi co s tím provedem. Sněžilo a na zemi ležely dva centimetry břečky a naděje, že to v noci zamrzne jako loni, téměř nulová. To co vzniklo byla improvizace na poslední chvíli. Doufám, že se vám závod i tak líbil a příští rok zase přijedete. Majitelce areálu se akce líbila a jsme domluveni na příští ročník. Doufám, že na sněhu a ledu.

Jenom pár lidí vědělo, že mám zlomený malíček na noze. A jak jsem tomu uhýbal, tak jsem si odvařil koleno. A ještě jako pořadatel, to byl poslední hřebíček do rakve. Výsledek jsem tím pádem nečekal nijak mimořádný. Jenom jsem si chtěl prodloužit nepřetržitou řadu výsledků na bodech. Rekord mám 34 a tohle byl 28. závod, tak doufám, že to ještě natáhnu pokud zdraví vydrží. Soupeře jsem našel rychle, Pepa Pekař se zdál, že je na tom zdravotně podobně :-) Celý závod jsem jel na křížkovaných blokách. Auto fungovalo bezchybně a já jsem jel docela v pohodě. Po prvním devátém čase jsem auto doladil a zajížděl slušné časy kolem šestého místa. Před poslední rzetou svitla malá naděje na bednu, tak jsem na poslední pořádně zatlačil. Hop nebo trop :-) Udělal jsem chybu a hodně řízl kužel, třetí flek byl v háji. Ani jsem se nevracel a nafasoval pentli, která mě odsunula na šesté místo. Tak to bylo vyrovnané. Letošní sezona vypadá hodně slibně.Konkurence přes zimu nespala. Budou to ostré souboje. Doufám, že pojedu stejně dobře celou sezonu.

7. Zámečník Lukáš - To byla zase jednou ostuda! Prostě na mokru a kluzkém povrchu si neumíme nastavit auto. Musíme teď během čtrnácti dnů zamakat a snad se ukážeme v lepším světle na INdoor rally. Jsme rádi aspoň za těch pár bodů a hlavně za vítězství v týmech. Potěšil nás i skvělý výsledek našeho "juniora" Páji Maštalíře, jen tak dál. Pořadatelům patří velký dík a obdiv, za neskutečnou trpělivost v přípravě trati v takovém "nečase"....

9. Pikner Tomáš - Celý týden mě trápil „moribundus“ a přihlásil jsem se jen kvůli synovi, který trval na tom, že Valašku pojede. No a nakonec jsem z nás dvou dojel jen já a to ještě na super druhém místě v historicích, za které jsem opravdu rád. Každý rok na začátku sezóny vždycky říkám, že kategorie Historic je neskutečně vyrovnaná a ne jinak je tomu i letos. Kluci jedou hodně rychle a rozhodně není prostor na nějaké chyby nebo taktizování, což jsem poznal hned ve druhé RZ, kdy se mě na krátký moment třikrát zastavilo auto, k tomu se přidalo pár chyb v dalších zkouškách a do oběda bylo vymalováno. Nebýt výborného řízku nevím, nevím jestli bych dojel tak dobře! Jinak bych chtěl poděkovat Martinovi a všem co mu pomáhali s přípravou za moc pěkný závod v pěkném prostředí.

10. Dalajka Stanislav - Super soutěž v hezké lokalitě , kterou se ze začátku snažilo pokazit počasí , ovšem vše dobře dopadlo a skvěle jsme si zazávodili. Děkuji pořadatelům za tradičně dobrou organizaci a parádní tratě . Do soutěže jsem šel bez nějakých větších ambicí ,protože jsem na asfaltu nikdy nic nezajel , takže jen nový a snad už doladěný podvozek mi dával šanci na dobré umístění. Od 1.RZ se mi dařilo víc než jsem čekal a 5.místo v RZ 3 tomu dalo sladkou tečku. " Poobědová " RZ 4 mi moc nesedla a po nasekání několika chyb jsem vypadl z elitní desítky a začínal jsem se strachovat o body , snad jen to že se přechází na jinou trať , která byla stále mokrá mě trochu uklidňovalo. Další Rzty mi seděly a na 6.RZ se mi povedl další super výsledek v RZ - 4.místo . Před poslední RZ to bylo kolem "desítky" hodně vyrovnané a klidně jsem se mohl posunout až na 7.místo , ale taky jsme mohl být bez bodů . RZ jsem nijak nezkazil , ale soupeři byli rychlejší :) , takže jsem si ze soutěže odvezl první bod v životě , ikdyž jen jeden (škoda té 4.RZ) . Další soutěž se jede v tělocvičně na "prumce" klouzavé povrchy mám rád , takže se pokusím navázat na svůj úspěch a zase urvat nějaký bod , ale konkurence bude určitě zase velká , takže uvidíme.

12. Mikl Tomáš - Díky počasí to bylo bez testu, pauza přes zimu byla hodně dlouhá a hned první rz ukázala jak na tom jsem. Trápil jsem se s nastavením auta. Drobnosti se podařilo odstranit, ale né moc zásadně. Změna pneu taky moc nepomohla. Díky kratším rz se povedlo ztrátu "minimalizovat", ale z náskoku soupeřů nic neubrat. Nakonec to byl boj o desáte místo, to ale nevyšlo a výsledek je zklamáním. Díky počasí, které panovalo den před soutěží jsem rád, že se odjela pěkná rally, vše fungovalo a za to díky Martinovi, příští ročník doufám konečně na ledě! Teď už se těším na INdoor rally, kde bych si rád spravil chuť a odvezl nějaký bod.

13. Kalík Roman - Tak nám nová sezona začala a vyzbrojili jsme novou karoserii, já i Karolínka. Nové barvy nám přinesly štěstí do nové sezony. Závody byly připravené na výbornou, ale mé zažití s novou karoserií chvíli trvalo a tak za těžce vydřené třetí místo jsem moc spokojený. Michalovi gratuluji k prvnímu místu.

16. Mudřík Tomáš - Všechno super, zázemí, traťe... až na můj vysledek. Před první erzetou jsem si myslel, že budu bojovat o první desítku. Velká konkurence i hodně soubojů. Bohužel se nejelo na sněhu a ledu, trochu nám ho vynahradil úsek na terasu, ale myslím si, že i na asfaltu se dá pěkně zazávodit.

24. Hostinský Lukáš - Nejslabší závody co jsem kdy jel. Pouze 2 tratě a nájezd kolem 15 minut se mi zdá hodně málo. Pevně věřím že příští závody budou lépe organizované a že bude stát zato jet z Brna a jiných koutů na závody Intercupu. Nadšený nejsem ani z kategorie Historiků vypsané pro pár jedinců, kteří jsou dostatečně předzásobeni pneu ARP.

29. Jandouš Marek - Ano povedlo se, po dlouhých večerech a po dlouhých dnech opravování auta se to povedlo. Doslova jsem auto poskládal ze šroubků. Měl jsem celkem nahnáno, když předešlý den ve 20:00 auto stále nejelo, naštěstí už o půl hodiny později se vše rozšlapalo a šlo jak má. Další den jsme dojeli na místo a vypadalo to jako v pohádce, všude hromady sněhu, což se mi hodilo. Do 4. erzety jsem se držel na krásném 6. místě v historicích a však pak přišla druhá část závodu a s tou 5. erzeta  a už to šlo z kopce, spadl jsem až na 9. místo a po další erzetě až na 10. místo. Poslední dvě erzety jse se pral s Ivem o každou tisícinu vteřiny o 9. místo. Před poslední erzetou jsem ztrácel na Iva 0,9 sekundy, naštěstí se mi podařilo zajet poslední erzetu dobře tak jsem Iva předjel. Chtěl bych poděkovat pořadatelům za skvělý závod a super tratě.

33. Sekula Petr - Rally, počasí, jídlo vše prostě super. Až na můj výsledek :-) Nebudu házet vysílačku do žita, protože to je teprve začátek sezóny a snad se výsledky zlepší. A když ne, tak nevadí je sranda a votom to je :-)

34. Seifert Roman - To bylo jak Baťa s dřevákama. Super zázemí, jídlo, počasí, tratě. Jenom výsledek hrůza. Hned na shake. V motoru a senzoru bylo labutí jezero:) a celou soutěž problémy s el. A ještě pak zjištění, že máme celou dobu zatřené ložiska, prostě super začátek sezony. Škoda že nebyl sníh, snad příště. Tratě super. Na to že v pátek pršelo a sněžilo, tak to byl adrenalin na přípravu do večera. Velké poděkování pořadateli, že nachystal tratě v takovém počasí. A klobouk dolů.

47. Zapletal Dominik - Závod se mi moc líbil,tratě byli super. Poprvé venku s upraveným autem, tak  jsem si to moc užil. Doufám že budu pokračovat v takových dobrých výsledcích. Děkuji pořadatelům za pěkné závody.

51. Mudřík Jakub - Závod se mně líbil. Tratě byly dlouhé tak akorát. A měl jsem dobře upravené autíčko. Byl jsem rád, že jsem byl třetí.

54. Řezanina Jakub - Tento závod jsem bral jako návrat do RC rally takže jsem chtěl pouze dojet. Díly na auto jsem si vyzvedl v úterý před závodem na poště takže jsem auto stihl tak tak postavit do závodu. Největší problém byl ten že jsem auto nestihl otestovat kvůli hnusnému počasí takže nešvary se objevily až na závodu. Povolující se zadní diferenciál a nefungující tlumiče udělali auto špatně ovladatelným. Každopádně svezení to bylo pěkné organizace také dobrá. Těším se na další závod na který bude moje zadokolka už vyladěná s novým diferenciálem. A doufám že se do zadokolek konečně někdo přidá :-)

60. Kalíková Karolína - Trénování s taťkou se vyplácí a začínám zrychlovat. Doufám že do konce sezóny si dovezu nějaký pěkný pohár, ať mě taťka koupí zato panenku, co mě slíbil.

Úvod| Články| Kalendář| Výsledky| Klasifikace| Galerie| Jezdci| Teamy| Pravidla| Historie| Odkazy| Bazar| IZ, spolek.| Kontakt
Intercup logoAll Rights reserved. Unauthorized use of content without written permission is strictly prohibited. Designed by INUA © 2010 INUA s.r.o