Nepříhlášený uživatel

4. Z STUDIO rally report

ilustrativní fotografie
10.srpna 2015

4. Z STUDIO rally report

Asfaltové peklo v režii Škody - V letošním létě jsme si užili tepla více než dost. A když se pak v ty největší horka měl uskutečnit závod v RC Rally převážně na asfaltovém a tartanovém hřišti, ozývalo se mnoho hlasů, hlavně stran maminek, manželek (milenek) a manželů o bláznech a srdečních příhodách a vyčerpání a dehydrataci. Ale černé scénáře se nekonaly, všichni (muži i ženy) zvládli závody na jedničku a teplo dělalo problémy jen elektronice. Jezdcům ne.

V sobotu 8.srpna se na ZŠ Štípa u Zlína sjelo třicetpět závodníků. Nižší počet byl zapříčiněn kolizí s jiným závodem podobného ražení a také se po delší době opět nedostavili hosté z Čech. Kvalita startovního pole však neklesla. Po roce se vrátili jezdci Samohýl motorsport a i další chtěli promluvit do celkového pořadí. Na všechny pak čekalo deset dlouhých rychlostních zkoušek převážně asfaltového charakteru s vloženými průjezdy po šotolině v místním lesíku. Jezdci proto volili jak různě upravované RallyBlocky, tak Dashe. Ale byli i tací, kteří se rozhodli šotolinu "skoro" vypouštět a rovnou jeli na asfaltových Pirelli pneu.

S jedničkou se na start postavil Víťa Kutal a hned v první RZ bylo jasné, že tentokrát to s obhajobou bude mít velmi obtížné. V cíli byl rychlejší (než Víťa) Lukáš Zámečník, který zopakoval svůj výkon z JUMP Rally a vítězem první RZ se stal pořadatel Tomáš Lysák jehož asfaltový styl jízdy plně svědčil rovných plochám 4.Z Studio Rally ve Štípě. Hezkým překvapením bylo šesté místo Tomáše Piknera, který naoko těžce nesl délku RZ a teplé počasí, zle však všem zatápěl s historickým Fordem Escort a handicapem v podobě předepsaných pneumatik. Dalším z této kategorie byl desátý Jirka Martínek a dvanáctý David Šintál. O dobré připravenosti pro místní rally svědčí i třetí místo v juniorech pro Marii Jandoušovou - čtrnáctá (za osmým Tomášem Mudříkem a už zmíněným třetím Víťou Kutalem). Marie zároveň vede dámský pohár před Pavlou Hostinskou a Marií Musilovou. ilustrativní fotografie Při absenci Pavla Košíčka si kategorii 2WD pro sebe ukořisťuje Roman Seifert před Staňou Dalajkou a Jardou Kovaříkem. V superjuniorech nenechává nikoho na pochybách, že chce vyhrát, Kuba Mudřík. Vítězí o 28.sekund před Tomáše Piknerem juniorem a Danielkou Miklovou.

Po první sérii tří rychlostních zkoušek (celá série se jela celkem 3x) celkově vede Tomáš Lysák před Lukášem Zámečníkem a Víťou Kutalem. V juniorech vede Víťa, druhý je Tomáš Mudřík (celkově 9tý) a třetí stále se lepšící Marie Jandoušová (14tá). Historici začínají doplácet na zahřátý asfalt a své pneumatiky. Tomáš Pikner jako průběžný vítěz kategorie je celkově desátý, těsně před Jirkou Martínkem a Lukášem Hostinským. V kategorii 2WD a superjuniorech se pořadí nemění od první do poslední RZ.

Pořadatel se rozhodl "závěrečnou" desátou rychlostní zkoušku kvůli počasí zařadit už jako čtvrtou (což bylo jezdci kvitováno s velkým povděkem), ale zamotal tak hlavu všem týmovým technikům, kteří museli velmi rychle připravit auta na nejdelší zkoušku dne. V té, v čase 7:26, vítězí opět Tomáš Lysák a získává tím dostatečný náskok v celkovém pořadí závodu, který mu zajišťuje klidný dojezd do cíle. Po slabší začátku se probouzí druhý Tomáš Mikl a nenechává nikoho na pochybách, že i na asfaltu, tento šotolinový specialista umí. Třetí dojíždí (ve skoro stejném čase - rozdíl jen 136 tisícin) Lukáš Zámečník. V juniorech má velké problém Víťa Kutal a propadá se celkovým pořadím až na 11.místo. Tuto kategorii ve 4.RZ - Samohýl Stage - vyhrává Tomáš Mudřík před Marií Jandoušovou a Pepínem Jandoušem. Délka RZ nesvědčí historikům, zvláště pak Tomáši Piknerovi, který poprvé dojíždí až druhý za Jirkou Martínkem a díky ztrátě 17.sekund se v celkovém pořadí propadá až za něj. Třetí dojíždí David Šintál. V dámském poháru výše zmíněná juniorka Marie Jandoušová získává dalších 15.sekund náskoku na Pavlu Hostinskou. Obě další děvčata si vybírají VP a tak se vzdalují od souboje na prvních dvou místech. I v kategorii 2WD je situace jasná. Roman Seifert s Škodou Felicia Kit Car ujíždí druhému Staňovi Dalajkovi o více jak půl minuty a když Jarda Kovařík nedoveze svou Škodu Octavii Kit Car do cíle je rozhodnuto i o celkovém pořadí. A také superjunioři už mezi sebou po čtvrté RZ "přestávají" bojovat. Jakub Mudřík vítězí o 33.sekund před Tomášem Piknerem juniorem a už zmíněná Danielka s VP nemůže ještě klukům konkurovat. Následuje znovu první trojice RZ.

ilustrativní fotografie Víťa Kutal musí po problému v RZ 4 zatahovat. Jede na hraně vypadnutí, ale daří se mu postupně stahovat ztrátu. V sedmé RZ opět vítězí. Tentokrát jen o 3 desetiny před Tomáše Lysákem - jedoucím v klidu na prvním celkovém místě - a Tomášem Miklem, který každou zkouškou stahuje náskok na Lukáše Zámečníka. Skvěle se na této kratší RZ předvádí Tomáš Pikner, další krásné páté místo a vzdaluje se druhém v pořadí Jirkovi Martínkovi. Třetí David Šintál už je o více jak minutu časově vzdálený. V juniorech je už zase první Víťa před Tomášem Mudříkem (v 7.RZ celkově devátý) a Marií Jandoušovou (v 7.RZ celkově desátá).  Ta si zároveň veze více jak minutový náskok před Pavlou Hostinskou. Třetí Marie Musilové je už časově více vzdálená. I minutový náskok však nemusí v další RZ nic znamenat. V kategorii 2WD i superjuniorech se situace nemění. Jen snad Tomáš Pikner jun. si připisuje první vyhranou RZ. Flash následujících dvou RZ : V osmé RZ po problémech s přehřátou elektronikou dojíždí Marie Jandoušová až 31. se ztrátou 2:56 na vítěze a propadá se pořadím juniorů, v dámském poháru i celkově. Úplně odstupují Marek Jandouš - elektronika a Jarda Kovařík - také přehřátá elektronika. V deváté RZ se před Lukáše Zámečníka na celkové druhé místo dostává Tomáš Mikl.

Poslední RZ - Podlesí III. Vítězem RZ i celkovým je navrátilec Tomáš Lysák a dělá radost jak sobě tak sponzorům. Samohýl motorsport opět stojí na prvním místě stupňů vítězů. Na druhém místě končí Tomáš Mikl, který udržel závěrečný nápor třetího Lukáše Zámečníka a uhájil druhé místo o 2.5 sekundy. Čtvrtý skončil tentokrát bez technických chyb jedoucí Martin Mudřík. Páté místo patří opět Samohýl Motorsportu - Jan Viktora. Šestý je první junior - Víťa Kutal. Sedmý první historik - Tomáš Pikner. Na osmém místě dojíždí druhý historik Jirka Martínek, devátý končí Josef Jandouš a desátý druhý junior Tomáš Mudřík. Třetím historikem je celkově jedenáctý David Šintál. Třetí místo v juniorech pak spadlo po problémech Marie do klína Ivo Žaludkovi. ilustrativní fotografie Poprvé v letošním roce tak v dámském poháru vítězí Pavla Hostinská před Marií Jandoušovo a Marií Musilovou. Dvoukolky opanoval Roman Seifert o 15!!! minut před Staňou Dalajkou, který se potýkal s přehřívající Hondou Civic Type-R - ale dojel, na rozdíl od vyřazeného Jardy Kovaříka, kterému tak nebylo klasifikováno třetí místo. Superjuniory vyhrál Jakub Mudřík před Tomáše Piknerem juniorem a Danielkou Miklovou.

Rozehřátý asfalt a tartan, velmi málo místa ve stínu a dlouhé rychlostní zkoušky na 4.Z Studio rally zaslouží obdiv všech zúčastněných. Ale i tito jezdci, všichni vydrželi, jen technika občas zklamala. Speciální poděkování patří panu řediteli místní ZŠ Štípa, který propůjčuje tento areál pro tak krásnou a těžkou soutěž.


Josef Jandouš


4. Z STUDIO rally - fotogalerie od Ondry Záruby

4. Z STUDIO rally - video od Kryštofa Fadlera

4. Z STUDIO rally - video od Romana Seiferta

4. Z STUDIO rally - video od Ivo Žaludka



Rozhovory s jezdci po skončení závodu

2. Mikl Tomáš - Díky počasí byl tento závod o dost těžší než bych si přál, nahoře nám fakt zatopili a auto v cíli rz "hořelo". Areál a jeho možnosti mixu povrchů se mi zamlouvá. Na závod jsem se hodně těšil, Tomáš Lysák připravil super závody a za to mu dík. Já udělal jedinou větší chybu v první rz, jinak jsem se postupně zlepšoval. Ve čtvrté rz jsem na trati dojel Víťu, který měl technické problémy, to mi dodalo energii do žil a já se snažil ještě víc, protože bedna už byla reálná. Ztrátu 10s na druhého Lukáše se mi ale pořád nedařilo stáhnout, šanci mi dal až v 8rz, kde chyboval a já ho stáhl na rozdíl 4s. Další rz jsem to zkusil a vyšlo to. V poslední rz jsem neudělal žádnou chybu a ikdyž byl Lukáš rychlejší, stačilo to na druhé místo celkově. Letos druhá bedna a za to jsem rád. Tomáš Lysák si jel svůj závod a když potřeboval, tak ujížděl, toho dohnat nešlo, zajel parádně. Lukášovi díky za parádní souboj a všem co v tomhle vedru závod přežili a závodění si užili gratuluji.

3. Zámečník Lukáš - A zase přetahovaná s "Grifoňákem". I když tentokrát jsem boj prohrál a můžu si za to sám. Poslední rundu tří RZ jsem začal "špekulovat" nad ovládáním vozu a udělal pár změn. Očividně tyto změny vedly k horšímu, slibný náskok deseti sekund byl rázem pryč a před poslední rychlostkou jsem na Toma Mikla ztrácel necelé 4 sec. Tom během dne brutálně zrychloval a mě donutil k chybám. Poslední RZ jsem sice zase konečně zajel bez chyb, ale smazat ztrátu už se nepodařilo. Gratulace oběma Tomům přede mnou, za rychlou a přesnou jízdu. Jinak pořadateli velký dík za pěkně připravený závod, zase jsem si potrdil, že fyzičku mám úplně v háji, a doufám, že se příští rok ve Štípě opět sejdeme...

4. Mudřík Martin - Tenhle závod byl hodně o morálce.Počasí bylo ideální tak na koupaliště.Ale nedá se,body do celkového pořadí se hodí a je potřeba zabojovat o každý,který je k mání.Hned na první RZ jsem utrhl přední rameno a dojížděl se zablokovaným kolem.Pole je vyrovnané a taková ztráta se těžko dohání.Zkusil jsem zatáhnout,ale ono je to vždy ošidné a může se stát, že to přeženete a výsledek je narůstající ztráta. A tak nějak se to vývíjelo.Doklouzal jsem to a jistil čtvrtý flek, který je za této situace lepší než bych si za předvedený výkon zasloužil.Auto nefungovalo a jakákoli změna ho nezrychlila.Největší soupeř byly kužely.Téměř každý, na který jsem najel, mě potrestal.Odjel jsem to na blokách a ani krátká změna na dashe nic nezměnila.Ale to nic nemění na faktu, že závod byl hezky zorganizovaný a Tomovi Lysákovi se povedl.Gratuluji klukům na bedně, dnes jsem na ně neměl ani náhodou.

7. Pikner Tomáš - Přiznám se, že v tom horku se mi vůbec nechtělo startovat, ale protože jsem prošvihl už tři závody, bral jsem účast na 4. Z Studio rally jako povinnost a rodina musela pochopit, že se z dovolené vracíme už v pátek. Nakonec jsem rád, že jsem se přemluvil, protože Tomáš Lysák se svým týmem nachystal kvalitní a hezkou soutěž, za kterou mu děkuji. I když konkurence v historicích nebyla tentokrát tak kvalitní, jako na jiných soutěžích, vítězství mně těší, protože Jirka Martínek, byl opět hodně rychlý a nenechal mně vydechnout.

11. Šintál David - Závod byl výborně připravený, tratě byly někdy sice otevřenější což mi moc nevyhovuje, ale i tak byly velmi zábavné. Už před závodem jsem věděl, že to budou velice těsné souboje v historicích a tak to také bylo, hlavně s Lukášem Hostinským. Ale mu jsem nakonec celkem ujel, takže 3.místo v historicích. Takže díky pořadatelům za super závod, no teda ty kohoutky na topení se mohli trochu utáhnout.

13. Žaludek Ivo - Kromě jedné zatáčky v lese, kde byly tři kořeny : ) perfektně připravená rally. Dlouhé rz byly sice v tom horku trochu zátěž pro mě i pro techniku, ale nějak jsem to zvládl a kvůli technickým problémům ostatních jsem se dostal až na třetí místo v juniorech.V posledních rz jsem jel stylem "hlavně dojet" , protože konkurence byla daleko a oplatilo se. Pořadatelům patří velké dík za 10 rz a takový časový nájezd. Tak doufám, že příští rok zase, ale ne v takovém horku!

26. Musil Martin - Tahle rally byla zajímavá velkým množstvím různých podkladů a technických drah v lese i na asfaltu. Náročnější na technický stav vozidel, ale velice zábavné.

30. Dalajka Stanislav - Tratě celkem hezké, ikdyž místy dost otevřené, ale samozřejmě děkuji pořadateli za dobrou organizaci a skvělé ceny. Jinak mi tato soutěž vůbec nesedla, to vedro bylo úmorné a kolem oběda jsem uvažoval o konci a odjezdu na koupák, ovšem nějak jsem dojel do cíle, ikdyž se mi v posledních RZtách ještě začalo sypat auto. Na Michelin nejedu kvůli VC Brno a na velmi náročném Totalu se pokusím něco zajet.

 

Úvod| Články| Kalendář| Výsledky| Klasifikace| Galerie| Jezdci| Teamy| Pravidla| Historie| Odkazy| Bazar| IZ, spolek.| Kontakt
Intercup logoAll Rights reserved. Unauthorized use of content without written permission is strictly prohibited. Designed by INUA © 2010 INUA s.r.o