Nepříhlášený uživatel

5. Sheron rally report

ilustrativní fotografie
26.května 2014

5. Sheron rally report

Třetím závodem letošního ročníku Intercupu byla 5.Sheron rally. Několik jezdců se vzhledem k předpovídanému bouřkovému počasí odhlásilo a tak nebyl překonán rekord startujících z 2. HSF rally, ale přesto účast 59 jezdců je více než slušná. Pro místní jezdce byly stejně, vzhledem k účasti jedenácti kvalitních "čechů" a dvou slovenských borců, body za první tři místa skoro nedosažitelné. Ale nepředbíhejme. Na Zlínsko se poprvé sjeli všichni čtyři mistři republiky z MČRRCRally, a dá se říci, že do absolutní špičky chyběli pouze "čtyři jezdci (duo H+H, JB a FD)".

Díky umístění závodu a díky příhodnému počasí došlo k nezvyklé situaci. Všechny kužely, omezení tratí, "schodišťáky", skoky, mosty i UP byly položeny už ve středu a byl nabídnut jezdcům intercupu test na reálných tratích. Většina však tuto možnost nepoužila.

Sobota 24.5. ráno podmrakem a na zahradu do Nedachlebic se od sedmi ráno sjíždí jezdci. Kolem domu a na přilehlých komunikacích a parkovištích vzniká víceméně kvalitní autobazar. V zahradě pak přehlídka stanů a různých dalších úkrytů před slibovaným deštěm. Naráží se občerstvení pro dospělé jedince - 11° Karpat z Hrádku na Vlárské dráze, naváží se chlazená kofola, rozpaluje se olej pro stejky a zahřívá voda na klobásy. ilustrativní fotografie

Po rychlém brífinku a slavnostním zahájení startují první jezdci. Za sucha vyhrává první rychlostku Jan Šrámek před Davidem Mišalkem a Petrem Pavlátem. Většina jezdců vybírá mezi řezanými ARP a Ripmaxy. Domácí jezdci věří Dashpneu. Velmi dobře se daří v historické kategorii Tomáši Piknerovi, který těsně stíhá Mikuláše Sisáka - oba na Fordech Escortech RS Cosworth. Ve vozidlech s poháněnou jednou nápravou jde za svým vítězstvím jasně Aleš Čejchan a juniory ovládá Víťa Kutal.

Do druhé rychlostky začíná lehce mrholit, postupně déšť zesiluje. Zkouška ale přerušena není. Hodně jezdců přezouvá na Ripmaxy. Při průjezdu posledních jezdců už zase jen malinko mrholí a většina jezdců si naopak pochvaluje ochlazení a "občerstvení" deštěm. Ve čtvrté RZ se propadá pořadím Honza Šrámek po technických problémech. Do čela tak jde Marek Střihavka, následovaných Davidem Čechem a Petrem Pavlátem. Prvním "Zlíňákem" je Martin Mudřík na čtvrtém místě, další místní jsou až devátý a desátý Josef Jandouš a Tomáš Lysák. Po této RZ už "vylézá" sluníčko a naopak začíná Nedachlebický pařák.

I přes změnu stavu šotoliny ponechává část jezdců Ripmaxy, část se vrací k řezaným, nebo štípaných ARP pneu. Místní stále věří Dashpneu. Pátá rychlostní zkouška - Grupo Marques - jako jediná startovaná po 1.minutě - se jede na rychlá tři kola a znamená předěl 5.Sheron rally do druhé poloviny. Už se jede celá za hezkého počasí na mírně navlhčené trati. V této RZ se nedá nic získat, pouze ztratit. Jezdci pod dojmem široké trati přidávají na výkonu a ztrácí na chybách při řízení. Všichni jezdci dávají do této zkoušky všechen svůj um, skáčou několik metrů přes mostek, skáčou se svými auty několik metrů přes překážku, předvádí skvělé ekvilibristické akrobatické výkony při vytáčení zatáček a někteří se dokonce neudrží ani na nohách. Po dlouhých šesti letech opět vyhrává místní jezdec - Josef Jandouš (Dash) o 25 tisícin vteřiny před Alešem Čejchanem (Ripmax) s F2 a o 217 tisícin Janem Šrámkem (ARP). Velmi dobře se také daří druhému místnímu jezdci Pepínovi Jandoušovi mladšímu, který se poprvé v RZ dostává do první desítky a celkově už pokročí do prvních patnácti jezdců. Tato jediná zkouška startovala po jedné minutě a znamenala zpomalení skvěle zavedeného systému 30vt. startů, jezdci však měli čas okusit stejky, klobásy, kávu, pivo či kofolu ve stánku obsluhovaném místními rodačkami.
ilustrativní fotografie
Po této rychlé a krátké RZ se opakuje první a třetí rychlostní zkouška ve svých třetích průjezdech. Osychající a následně pak prašná a tvrdá šotolina a problémy Victora Trnky a dalších jezdců znamenají prozatímní první místo pro Davida Čecha před Davidem Mišalkem a Martinem Mudříkem. Po 18.minutách závodního času je rozdíl prvních pěti jedzců pouhých 10 vteřin. Z bodů vypadává nečekaně Josef Jandouš. Mezi sedmým až dvanáctým jezdcem je však pouze 1,5 sekundy. Historiky už s přehledem vede Mikuláš Sisák, juniory Víťa Kutal. Ve speciálních kategoriích superjuniorů vede Martin Čejchan a dámskému poháru vévodí místní Marie Jandoušová.

Následují dvě poslední, nejdelší rychlostní zkoušky. Už na úplně suché, tvrdé a prašné trati dochází k výměně jezdců na prvních místech. Závod vyhrává v čase 25:14 David Mišalko, na druhém místě dojíždí Marek Střihavka a třetí David Čech. Historiky vyhrává Mikuláš Sisák (celkově devátý) před Tomášem Piknerem a Pepou Pekařem. Juniory ovládl Víťa Kutal (celkově dvanáctý) před Pepínem Jandoušem a Martinem Čejchanem, ten zároveň opanoval kategorii jezdů do 11 let, kde vítězí, druhý Tomáš Mudřík a třetí František Čejchan. Otec této závodnické rodiny Aleš, vyhrává kategorii F2 (desátý celkově), druhý dojíždí už skoromoravák Pavel Košíček a třetí Roman Seifert. Dámský pohár pro sebe potřetí v sezóně vyhrává Marie Jandoušová před Martinou Pekařovou a Sabinou Suchánkovou.

Jediný závodník nedokončil závod. Peugeot 106 Maxi zradil Lukáše Zámečníka už v první rychlostce, kde se ho podařilo ještě dotlačit do cíle s VP, ale ve třetí se opět zastavil a tak pravidla nemilosrdně po druhém VP donutili jezdce skončit.

Vítězové RZ : 6x Jan Šrámek, 1x Victor Trnka, Josef Jandouš a Marek Střihavka.

Díky Fondu mládeže a sportu Zlínského kraje byly jako hlavní ceny dva podvozky FF03 s karosérii Honda Civic - tedy kompletní auto Tamyia. Vítězové Karel Bajza a Martin Pospíšil. Děkujeme. ilustrativní fotografie

I přes slibované deštivé a bouřkové počasí se většina závodu odjela na suchu a při svitu sluníčka. Jediným zmiňovaným problémem letošního - ale i předcházejících - ročníku bylo nucených 100 metrů trávy mezi parkovištěm aut a závodní a servisní plochou. Bylo doporučeno pořadateli vykašlat se na zahradní práce (brambory, jahody, trnky, cibuli) a trať rozšířit až k "autobazaru" na dvoře.

Před blížícím se hokejovým utkáním všichni odcházeli spokojení s vizí blížících se dvou nejtěžších závodů Intercupu - dvoudenních - šotolinové Michelin Rally a asfaltové JUMP Rally. Za měsíc na Hvozdné, za dva měsíce zpět v Nedachlebicích.

Josef Jandouš


Html výsledky

Video z 5. Sheron rally od Romana Seiferta
Fotky z 5. Sheron rally od Ondry Záruby
Fotky z 5. Sheron rally od Honzy Suchánka
Fotky z 5. Sheron rally od Petra Bábka


Rozhovory s jezdci po skončení závodu

4. Pavlát Petr
Závod v Nedachlebicích byl jako vždy skvěle připravený. Pepa Jandouš s celou rodinou věnují tomuto koníčku nesmírně moc času a úsilí a je to vždy hodně znát. Výborné maso, skvělé pivo a spousta dalších dobrot je přesně to, co ještě víc umocní radost z příjemně prožité soboty při hraní si s autíčky. A co se týká dramatičnosti, tak si myslím, že závod nabídl opravdu nevídané věci. Vždyť na prvním místě se průběžně vystřídali 4 závodníci (Šrámek, Střihavka, Čech, Mišalko) a i vítězové jednotlivých RZ byli 4 (Šrámek, Trnka, Jandouš, Střihavka). Aby vítěz závodu (David Mišalko) nevyhrál ani jednu RZ se také často nevidí. A i domácí Pepa Jandouš si myslím udělal velkou radost, když vyhrál svoji prestižní SuperSpeciálku a porazil tak všechny 4 mistry ČR – gratulace. Se svým výkonem jsem také spokojený, protože 4.místo pouhých 11 sekund za vítězem je víc než jsem po loňském výsledku čekal.

6. Mudřík Martin
To, že závod u Jandoušů na zahradě bude připravený na 110% mě nepřekvapilo.Pepa má podporu celé rodiny a všichni mu obětavě pomáhali.Za to jim děkuju.Tratě měl připravené týden dopředu a kdo chtěl mohl testovat auto a pilovat čistou stopu ! Hlavně na kamínkové části.Pepa má cit pro postavení tratě,která nezvýhodňuje určitý typ podvozku.I proto jsou závody, které dělá tak vyrovnané a napínavé.Já jsem se hlavně věnoval dlouhodobým problémům s autem,které při předchozích závodech vypínalo na trati a stálo mě to cenné sekundy a propad pořadím.Naštěstí se podařilo závadu odstrani na poslední chvíli v pátek odpoledne.V sobotu jelo auto parádně a mnohokrát mě podrželo.Jel jsem v pohodě a soustředil se hlavně na kamínkovou pasáž a dlouhé skoky.Během závodu se nestalo, že bych některou zatáčku nevytočil v plném tempu.Závod jsem si užíval.Byl neuvěřitelně vyrovnaný a pořadí se přesívalo po každé RZ.Bylo to hlaně tím, že někteří řešily drobné technické problémy. Šestého místa a hlavně ztráty 18 sec. na vítěze si cením a jsem rád, že stíhám držet tempo, které jedou mladí kluci a Peťák :-)

13. Pikner Tomáš
V první řadě musím poděkovat pořadateli Pepovi Jandoušovi, celé jeho rodině a všem co mu pomáhali Sheron rally připravit. Byl to moc pěkný závod. Areál na zahradě, který Pepa neustále postupně rozšiřuje je parádní.

Auto fungovalo výborně. Před závodem jsem ho nechal vyladit ve spřátelené garáži a časy v erzetách dokazovali, že to byl správný krok. S výsledkem jsem tedy spokojený, i když druhé místo v historicích mě tentokrát trochu mrzí. Když už se mě jednou konečně podaří porazit Jožku Pekaře, zlato sebere Mikuláš Sisák, kterému tímto gratuluji a jen doufám, že se mu mezi historikama moc nezalíbí.

14. Mikl Tomáš
Výsledek za očekáváním, letos to prostě nejde. Konkurence je o dost rychlejší a jakákoliv změna na autě, jízdním stylu není znát. Neměl jsem ani jednu rz bez chyby. Tratě parádně připravené, občersvení a steak luxusní, nakonec vyšlo i počasí, závody super, jen se probojovat na bodované místa.

28. Kalík Roman
Sheron rally byla parádní a jako vždy tratě parádně připravené. Občerstvení bylo taky výborné. Se svým výsledkem moc spokojen nejsem, je potřeba zapracovat na nastavení podvozku, ať to je do dalšího závodu lepší a dotáhnu bodovou ztrátu na Jirku Martínka.

52. Suchánek Jan
Po mnoha letech jsme opět zavítali na Nedachlebické RZ. Nutno říci, že jsme se dost těšili, protože tratě v Nedachlebicích nás vždycky bavili. Od doby, kdy jsme zde jeli naposled, tak se toho dost změnilo. Pepovi musím vyseknout pochvalu za krásné tratě s úžasným prostředím. Na každém metru je vidět píle a nadšení, kterou do toho dává. Jen škoda, těch někdy až příliš utažených zatáček. S naší stařičkou TL-01, jsme měli často problém se někam vejít. Nejezdíme už dávno závodit, ale spíš se jen pobavit. Už jsme si zvykli, že s naší technikou a zkušenostmi, můžeme konkurovat mnohdy jen dětem školkou povinným, ale tohle bylo pro nás docela trápení. Na našem výkonu se samozřejmě ( jako již tradičně) podepsala i práce našich jamajských mechaniků. Když nás ve třetí zatáčce první RZ předběhlo naše pravé zadní kolo, tak jsme už tušili, že je něco špatně. Pokračovalo to v RZ3, kdy jsme museli na trati měnit baterii. Loni jsme prohlásili, že je všechny vyhodíme, pak jsme je vzali na milost, během zimních šampionátů to celkem fungovalo, ale......Udělalo se trochu teplo a hoši se zřejmě zasnili a s brkem v hubě zřejmě vzpomínali na svou teplou domovinu v Karibiku, místo toho aby pořádně nachystali auto.
Snad se dají dohromady a bude to příště lepší.

53. Suchánková Sabina
Pro nás to byla druhá šotolinová soutěž v kariéře. Nějak jsme se nemohli dostat do tempa i díky dojíždění posádky startující před námi. Jakmile jsme Tidemanda dojeli, tak nás opustila koncentrace a mnohdy jsme se boxovali v zatáčkách kdo z koho. Najednou to byl rallyecross. Pak nám naši jamajští mechanici někam schovali auto a my jsme vůbec neodstartovali do RZ8. Ale co jezdíme pro zábavu a té jsme si i díky našim dámským konkurentkám užili až až. Hlavně v čase mezi jednotlivými RZ.

54. Pikner Tomáš jun.
Závody se mě moc líbily. Strýc Jandouš má parádní zahradu. Nejlepší byla klopenka na okruhu a když jsem se předjížděl se Sabčou.
Úvod| Články| Kalendář| Výsledky| Klasifikace| Galerie| Jezdci| Teamy| Pravidla| Historie| Odkazy| Bazar| IZ, spolek.| Kontakt
Intercup logoAll Rights reserved. Unauthorized use of content without written permission is strictly prohibited. Designed by INUA © 2010 INUA s.r.o