Nepříhlášený uživatel

ParquetCup - report

ilustrativní fotografie
11.ledna 2014

ParquetCup - report

Čas od času překvapují pořadatelé Intercupu zajímavými novinkami. Ani samotní soutěžící příliš nezahálí a někdy takřka „chrlí“ jednu myšlenku za druhou.
Jen samotný nápad Filipa Vítů a Karla Bajzy přiřadit Intercupu vlastní zimní šampionát nadchl okolí takovým způsobem, že netrvalo dlouho a kalendář čítající 5 podniků byl na světě. Do role organizátorů se postavili právě Karel s Filipem. Co je pro ně prioritou? „Chceme, abychom se přes zimu nenudili. Přesný cíl nemáme. Jde o zábavu!“ Kluci využili nabídnuté příležitosti od Střední školy obchodně technické ve Zlíně a společností Samohýl, Sheron a Autokom.

Premiérový závod se uskutečnil 21. prosince ve Zlíně. Své prostory poskytla Střední škola obchodně technická. Odpočinout si od předvánočního shonu a provětrat své modely přijelo celkem 31 nadšenců.Ti se chystali poměřit své síly v šesti rychlostních zkouškách, a to na leštěných parketách tělocvičny. Svou roli zde sehrála také dlažba a krátký úsek koberce. I když změna povrchu nebyla tak markantní, někteří soutěžící podrobili své závodní speciály větším úpravám. Vyskytli se zde i takoví, kteří se rozhodli vyzkoušet zcela rozdílnou kategorii. Mezi ně patří například Filip Vítů, jenž od všem dobře známé Škody Fabie S2000 přešel k Lancii Delta HF Integrale, čímž se zařadil do kategorie Historic. Stejně tak Tomáš Mikl s vozem Toyota Celica GT-FOUR a Martin Mudřík a jeho Toyota Celica Turbo.
ilustrativní fotografie
Již od prvního výjezdu na trať bodoval David Čech. S maximálním přehledem zvítězil ve všech šesti rychlostních zkouškách. Premiérově zkoušel nový, rychlejší motor, a to se mu vyplatilo. I přesto, že Dejva trápilo koleno a závod odjel s ortézou, byl naprosto nedostižitelný. Druhé místo si po celou dobu držel Petr Pavlát. Za ním sváděli boj Vítek Kutal a Honza Viktora.
Kategorie 2WD byla zajímavou podívanou. Sabina Suchánková a Stanislav Dalajka, tato jezdkyně a jezdec soupeřili mezi sebou, a rozdíl časů po závěrečném zúčtování byl opravdu nepatrný.
To kategorie Junior se i tentokrát rozrostla. I zde jsme mohli pozorovat velké nadšení a nechybějící motivaci. Na předních příčkách se drželi Vítek Kutal s Tomem Mudříkem, za nimi pak Marťa Pospíšil a Tom Wagner.
Kategorie Historic přilákala 7 jezdců. Většina z nich zde startovala poprvé, nebo po velmi dlouhé pauze. Svůj nejrychlejší čas si střežil Tom Mikl. Každý však chtěl být tím nejlepším a tak se průběžné pořadí následujících šesti soutěžících střídalo.


VÝSLEDKYpdf a html 1. Parquet Cup - 1. závod

Pořadí

4WD
1. místo - David Čech
2. místo - Petr Pavlát
3. místo - Jan Viktora

2WD
1. místo - Stanislav Dalajka
2. místo - Sabina Suchánková

Junior
1. místo - Vít Kutal
2. místo - Tomáš Mudřík
3. místo - Tomáš Wagner

Historic
1. místo - Tomáš Mikl
2. místo - Tomáš Pikner
3. místo - Martin Mudřík


Fotky z 1.závodu Parquet cup od Honzy Suchánka.

Video z 1. závodu ParquetCupu od Romana Seiferta

Druhý závod se přesunul do Karlovic. Termín připadl na 28. prosince a opět si jej nenechalo ujít 31 soutěžících. Přípravu tratí si tentokrát vzali na starost Pavel Fajgar a Radek Škývara. Vytvořili velmi rychlé a otevřené úseky, rovněž se jednalo o „parketový podnik“. Vyskytovala se zde však velmi zrádná místa, především pak třetí zatáčka od konce. V té měla problém každá posádka. Většinou se stalo, že vůz, který si zde udržoval velmi slušnou rychlost, narazil do zdi a závodník tak přišel o cenné sekundy, které se mu až do té doby podařilo ušetřit. V průběhu závodu došlo i k několika pádům. Až na jednu výjimku se nikomu nic nestalo. Ten, kdo ale neměl štěstí, byl jeden z pořadatelů, jenž musel podniknout „výlet“ na úrazovku. Zranění naštěstí nebylo vážné.

Své prvenství po předchozím podniku obhajoval Dejv Čech. Již po první rychlostní zkoušce získal velký náskok a v následujících pěti měřených úsecích zvítězil. ilustrativní fotografie Velkým překvapením se stal Petr Bábek, kterému již v prvním úseku patřil druhý nejrychlejší čas. Zmínil se, že mu zdejší povrch velmi vyhovoval, líbila se mu nepředvídatelnost, kterou představovaly parkety. Přiznal, že se účatní i dalšího zimního šampionátu, má tak natrénováno a rovněž ví, jak nastavit svůj model. Jeho jistotu představoval zvolený výkon, který mu umožnil „nadehnat“ čas na rovinkách, jestliže před tím udělal nějakou chybu.
Dalšími adepty na umístění byli Vítek Kutal, JanViktora, Josef Jandouš a Petr Pavlát, kteří se snažili dostat co nejblíže k nejlepšímu času.

Kategorie 2WD se stala útočištěm čtyř soutěžících. Nejvíce zde zazářil Petr Sekula, který chtěl otestovat nový podvozek, postavený z Xray T3, nyní již přichystaný na příští sezónu. Jeho dalším cílem bylo po téměř roční přestávce „potrápit“ ostatní jezdce této kategorie. Jeho největším soupeřem byl Roman Seifert.

I kategorie Junior měla již po úvodních průjezdech jasného vítěze. Tím byl Vítek Kutal, majitel všech šesti nejrychleji zvládnutých rychlostek. Hned v závěsu se držel Tom Mudřík, který předjel i naprostou většinu dospělých. Jen o kousek později dojížděl závod Martin Pospíšil a uzavřel tak první trojku. Tím, kdo by si ale zasloužil největší pochvalu, byl Kuba Mudřík, nejmladší účastník. Zvládl naprosto všechny překážky a do cíle dojel s krásným výsledkem. Závod se mu velmi líbil a poděkovat by chtěl taťkovi, který mu pomáhal s přípravou vozu a také bráchovi, který ho poctivě naviguje na tratích. Prozradil, že před závody pravidelně trénuje, protože přípravu se nevyplatí podcenit.
V kategorii Historic exceloval Tomáš Pikner. Čtyři rychlostní zkoušky zajel v rekordním čase a potvrdil si tak zlato. Zbývající dva úseky byly „pod nadvládou“ Filipa Vítů a Martina Mudříka.


VÝSLEDKYpdf a html 1. Parquet Cup - 2. závod

Pořadí

4WD
1. místo - David Čech
2. místo - Vít Kutal
3. místo - Petr Bábek

2WD
1. místo - Petr Sekula
2. místo - Roman Seifert
3. místo - Stanislav Dalajka

Junior
1. místo - Vít Kutal
2. místo - Tomáš Mudřík
3. místo - Martin Pospíšil

Historic
1. místo - Tomáš Pikner
2. místo - Filip Vítů
3. místo - Martin Mudřík

Fotky z 2.závodu Parquet cup od Honzy Suchánka.


Úvodní dva podniky nového zimního šampionátu se velmi zdařily a získaly si velký ohlas ze strany soutěžících. Ti měli možnost vyzkoušet si opět něco nového, sbírat zkušenosti a rozvíjet a zlepšovat své dosavadní jezdecké schopnosti. Poděkování patří všem, bez kterých by tento šampionát nemohl vzniknout a také všem ostatním, kteří tvoří jeho nedílnou součást!

Vendula Krátká
Úvod| Články| Kalendář| Výsledky| Klasifikace| Galerie| Jezdci| Teamy| Pravidla| Historie| Odkazy| Bazar| IZ, spolek.| Kontakt
Intercup logoAll Rights reserved. Unauthorized use of content without written permission is strictly prohibited. Designed by INUA © 2010 INUA s.r.o